Динята подобрява зрението

Парчета Диня

Динята е един от най-богатите източници на витамин А и бета-каротин – съставки, които подобряват здравето на очите. В дългосрочен план редовното хапване на диня може значително да намали появяващата се с напредването на годините дегенерация на макулата (малка област в центъра на ретината, която ни позволява да виждаме ясно).

Скорошни изследвания доказаха, че всъщност динята, а не морковите, са сред най-полезните продукти за подобряване на зрението. Установено е още, че динята може да помогне за лекуването както на краткотрайни, така и на по-продължителни очни проблеми.

Динята се състои от 6 % захар и 92 процента вода. Както стана ясно, тя е добър източник на витамин А, В6 и С. В допълнение динята съдържа и тиамин, калий и магнезий.

Дините с червен цвят са полезни за здравето, защото съдържат мощният антиоксидант ликопен. Той, заедно с другите антиоксиданти, намаляват значително риска от астма, сърдечни болести, остеопороза, както и от много ракови заболявания, сред които рак на гърдата, на белите дробове, на дебелото черво и на ендометриума.

Хапване на диня

Динята е диетичен плод, който в същото време зарежда организма с много енергия. Това се дължи на високата концентрация на витамини от групата В в сочния плод. Специалистите дори препоръчват фреш от диня като заместител на енергийните напитки. Освен това екстрактът от диня ще ви поддържа добре хидратирани, за разлика от кофеиновите и другите енергийни напитки, които обезводняват тялото.

Сочният плод подобрява мозъчните функции. Витамин В6, съдържащ се в динята, е истински елексир на мозъка. Той регулира навиците за сън, освобождава стреса.

Динята има свойството и да намалява кръвното налягане. Това се дължи на калият, който поддържа здравословни нива на кръвното налягане. Две чаши със сок от диня задоволяват дневните нужди от калий.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати