gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сушените плодове - естествени сладкиши

Сушените плодове - естествени сладкиши

Сушените плодове - естествени сладкиши

Сушените плодове са лакомства от природата. Вкусни като сладкиши, но полезни колкото свежи плодове, сушените плодове са естествени мултивитамини.

Истинските сушени плодове са 100% натурални продукти и не съдържат никакви изкуствени подобрители. Сушените плодове са концентрирани хранителни продукти, т.е. съдържат много малко вода. Богати са на прости захари (глюкоза и фруктоза) и затова са висококалорични.

Съвременните технологии за естествено изсушаване обаче позволяват да се запази запасът от витамините и минералите. Сушените плодове са вкусни и полезни, а сушенето е един от най-здравословните начини за приготвяне на зимнина.

Почти всички плодове, които растат в градините ни, могат да се изсушат. Най-често обаче се сушат ябълки, сливи, кайсии, круши. Най-подходящи сортове ябълки за сушене са Златна пармена, Старк, различни местни сортове. За сушене се избират здрави плодове.

Най-напред трябва да ги изплакнете и да ги подсушете. Може да ги нарежете на шайби или на продълговати резени, които да не са нито твърде дебели, нито твърде тънки.

Тъй като след нарязване ябълките бързо потъмняват, поставете парченцата във вода, докато обработите всички плодове. Препоръчително е във водата да изсипете малко винена киселина.

За целта пригответе еднопроцентов разтвор, т. е. за 1 литър вода ще са необходими 10 милилитра оцет. Преди да сложите плодовете за сушене, поставете ги за 2-3 минути във вряща вода. След което бързо ги охладете в студена вода и отцедете.

Може да изсушите ябълките както във фурната, така и на слънце. Ако ще сушите във фурна, загрейте я до 80-85 градуса.

Наблюдавайте редовно плодовете и когато загубят голяма част от водата и видимо намалят обема си, понижете температурата на 45-50 градуса. Имайте предвид, че сушенето не трябва да продължи повече от 5 часа.

Може да сушите както на слънце, така и на сянка. На известно разстояние от плодовете може да опънете тензух, за да ги предпазите от насекоми. Ако сушите на слънце, процесът продължава около 10 дни, когато е на сенчесто място - отнема няколко седмици.

Сушените плодове - естествени сладкиши

Сушените ябълки са богати на витамини от групата В, С и Е, минералите желязо, магнезий, фосфор, пектин и фибри. В 100 г сушени ябълки се съдържат около 244 ккал.

Сушените круши са богати на витамини от групата В и С, минералите желязо, калций, цинк, магнезий, фосфор и фибри. В 100 г сушени круши се съдържат около 263 ккал.

Сушените смокини са богати на витамини от групата В, минералите желязо, мед, калий, магнезий, натрий, калций. В 100 г сушени смокини се съдържат около 250 ккал.

Сушените кайсии са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк, и фибри. В 100 г сушени кайсии се съдържат около 240 ккал.

Фурмите са богати на витамини от групата В, минералите калий, желязо, магнезий, фибри, В 100 г фурми се съдържат около 280 ккал.

Сушените сини сливи са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите магнезий и фосфор, фибри. В 100 г сушени сини сливи се съдържат около 240 ккал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати