Киселото мляко, чесънът и морковите борят вирусите

Киселото мляко, чесънът и морковите борят вирусите
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Съществуват продукти, които подпомагат имунната система. Три от тях са чесънът, морковите и киселото мляко. Разберете в какво се състои полезният им ефект.

Моркови

Те са изключително богати на бета-каротин, който има свойството да стимулира образуването на клетките-убиици на вирусите - N-клетки и Т-лимфоцити. Те унищожават вредни микроорганизми, причиняващи инфекции и заболяване.

За да се възползваме от ценните вещества в морковите, трябва да ги консумираме сурови. При топлинна обработка се губи почти цялото съдържание на бета-каротин. Специалистите препоръчват ястията да се приготвят с цели моркови, така има по-голям шанс да се запазят полезните им съставки.

Препоръчително е на ден да се консумират минимум 300 г моркови.

Чесън

Чесънът бори вирусите

Този зеленчук съдържа едни от най-силните съединения - алицин, тиосулфати и други, които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции. Чесънът от векове се възприема за антибактериално и антимикотично средство.

Консумацията на големи количества в началото на простудно заболяване съкращава времето на протичане му, твърдят лекарите. Ето защо чесънът се смята за една от ценните храни против вируси.

Специалисти твърдят, че полезните ензими на чесъна се отделят след като се остави да постои за минути след нарязване и преди да се прибави в яденето. За предпочитане е обаче да се консумира в суров вид. Особено в периоди на силно разпространение на вирусни и бактериални инфекции. Полезните свойства на чесъна за организма за незаменими.

Киселото мляко

Киселото мляко подпомага имунната система

Този продукт осигурява живи бактерии, които са ни необходими в борбата срещу патогенни, които срещаме. Ацидофилните бактерии отделят млечна киселина, подобряват храносмилането и ускоряват процеса на разграждане на сложните съединения в по-прости вещества.

Без тях организмът ни трудно би се справил с усвояването на множество хранителни вещества, което би се отразило и на имунната система. Точно затова ползите от киселото мляко не бива да бъдат пренебрегвани.

Ацидофилните бактерии елиминират успешно болестотворни микроорганизми. Ефективни са и срещу някои вируси. По тази причина сред полезните за имунната система храни се нарежда и киселото мляко.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати