Десетте чаени забрани

Чай
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

В Древен Китай, откъдето идва традицията на пиенето на чай, са съществували забрани за чая. Те са десет на брой и са се спазвали много стриктно.

Първата забрана е да се пие чай на гладно. Според китайците това приличало на нахлуване на вълк в къщата. Втората забрана е да се пие прекалено горещ чай.

Прекалено горещият чай дразни гърлото, хранопровода и стомаха. Дългата употреба на горещ чай може дори да доведе до болестни промени на тези органи.

Температурата на чая не трябва да надвишава петдесет и шест градуса, в противен случай разранява стените на стомаха и предизвиква различни болести.

Третата забрана се отнася до ледения чай. Студеният чай предизвиква изстудяване на цялото тяло и уврежда зъбния емайл. Четвъртата забрана се отнася до силата на чая.

Чаша Чай

Той не трябва да е твърде силен, тъй като високото съдържание на теин може да стане причина за главоболие и дори за безсъние. Петата забрана е да се запарва дълго чаят.

Ако чаят се запарва дълго, прозрачността му изчезва и той става тъмен и мътен. Това води и до окисляване на полезните вещества в него и променя вкуса му.

Шестата забрана се отнася до количеството запарки. След третата запарка в чаените листенца не остават много полезни вещества. Седмата забрана ограничава пиенето на чай преди хранене.

Осмата забрана изключва пиенето на чай по време на ядене. Това е напитка, която трябва да се пие сама по себе си. Деветата забрана се отнася до пиенето на стар чай.

След като престои, запареният чай губи ценните си свойства. Забрана номер десет е да не се пият лекарства заедно с чай, тъй като теинът в него може да ги разруши.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати