Японската чаена церемония

Японската чаена церемония
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

В японската чаена церемония съществуват две основни направления – ритуално и делнично. Ритуалната церемония може да се възпроизведе много трудно, невъзможно е без години подготовка.

Но делничната японска чаена церемония може да бъде лесно извършена. Необходими са ви бамбукова рогозка, чайник за запарка с дръжка отстрани и няколко чаши за чай.

Необходим ви е също така японски чай. Японската чаена церемония е подходяща за хора, които искат да превърнат пиенето на чай в малък празник, без да отделят за това много време.

Добре е на масата да има икебана, това е достатъчно, тъй като за японския стил е характерен минимализмът. Японската чаена церемония е подходяща за човек, който пие чая си сам или за мълчалива компания.

Японската чаена церемония

Преди самото пиене на чай се сервират различни ястия и напитки, а по време на чаената церемония се сервират различни десерти. Смисълът на японската чаена церемония е да се почерпи госта с чай и заедно с него домакинът да се наслади на красотата на света.

Целта й е да помогне на хората да достигнат вътрешното си равновесие и да усетят връзката си с Вселената. Японският чай прилича на пудра, която трябва много бавно да се разбива с вода, като се добавя по една капка от врялата течност.

Това се прави със специална метличка, предназначена за превръщането на чая в пяна. С чая се сервират Даягаку Имо – подсладени картофи. Трябват ви триста грама картофи, малко олио, четири супени лъжици захар, две супени лъжици вода, една супена лъжица соев сос, една супена лъжица семена от сусам.

Добре измийте и обелете картофите, разрежете всеки картоф на две и след това разрежете на филийки. Оставете ги във вода за десет минути и добре ги подсушете.

Пържете в олиото до златисто. В малък съд смесете захарта, две супени лъжици вода и соевия сос и оставете да кипне, като разбърквате. Запържете сусамените зърна и пуснете в соса.

Сложете на масата пържените картофи, горещия сос и съд със студена вода, както и пръчици за ядене. Взимайте с тях парченце картоф, потопете го в соса, след това в съда със студената вода, а след това го сложете върху намазнена чиния.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати