Силата на соковете

Силата на соковете

Сокът от моркови, които през есента са изключително евтини, е истинска съкровищница на витамини, като особено висок процент е съдържанието на каротин, който в организма се превръща във витамин А.

Освен това морковите съдържат калий, желязо, мед, фосфор, фитонциди и йод. Сокът от моркови се препоръчва при липса на витамини, при липса на апетит, за активация на междуклетъчните възстановителни процеси, при анемия и гастрити.

Сокът от моркови се препоръчва и при инфаркт на миокарда, а също така и на кърмачки за увеличаване на количеството на млякото. Употребата на сока от моркови не се препоръчва при язва.

За най-добър ефект се консумира по една чаша прясно изцеден сок от моркови в комбинация с една чаена лъжичка мед три пъти дневно след хранене.

Доматеният сок също е актуален през есента. Узрелите домати съдържат белтъчини, ферменти, аминокиселини, фруктоза, органични киселини, витамини от групата В, С и К, калий, цинк, йод, желязо.

Силата на соковете

Доматеният сок възбужда апетита, активизира храносмилателните процеси, действа профилактично спрямо атеросклерозата, спомага за процеса на нормализация на холестероловата обмяна.

По съдържание на витамин С доматеният сок не отстъпва на портокалите и лимоните. Ликопенът, който се съдържа в доматите, е особено важен за мъжкото здраве. Доматеният сок се консумира по една чаша три пъти дневно.

Сокът от тиква е сезонен и е най-добър, когато се изстиска през октомври от напълно узрели тикви. Той съдържа целулоза, фитин, белтъчини, калий, калций, магнезий, желязо и кобалт.

Тиквен сок се пие при състояние на обща отпадналост, сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб и на бъбреците и при различни отоци. Той е безценен за простатата.

Сокът, изпит преди лягане с мед, успокоява нервната система и спомага за добрия сън. Тиквичката е роднина на тиквата, но е по-бедна на въглехидрати и каротин, затова пък има повече витамин С. Сокът от тиквички се пие три пъти дневно, подсладен с мед, след хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена
Албена
25.10.2011 14:21
Хубаво би било да споменете, че прекалената употреба на моркови или сок от моркови причинява промяна на цвета на кожата, защото се получва пренасищане на организма! Така, че едва ли е препоръчително да се пие всеки ден и то по 3 пъти на ден, както сте написали!
Най-вероятно и с някои от другите сокове от плодове и зеленчуци има скрит проблем, затова е хубаво да се уточнява!
0
0