gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Правилното съчетаване на продуктите

Правилното съчетаване на продуктите

Сандвич

Погрешно е да се смята, че можете да съчетавате всички продукти помежду си само защото те ще се смесят след това в стомаха ви. Така ще избегнете чувството за тежест в стомаха.

Такова чувство се получава обикновено, когато има активиране на ферментацията в червата и тогава въглехидратите се разграждат на вещества, които подуват стомаха.

Понякога това води до гадене и дори до стомашни проблеми. Причина за ферментацията в червата може да бъде ферментна недостатъчност или дисбактериоза.

Но често причина за това са преяждането, храненето преди лягане, храненето по време на физическо натоварване. Всичко това забавя храносмилането.

Маргаринът и животинските мазнини забавят стомашната секреция. Така усвояването на белтъчините в храната се забавя с повече от два часа от нормалното.

Навикът да се пие вода по време на хранене сериозно намалява интензитета на храносмилане. Това се дължи на факта, че стомашният сок се разрежда с вода.

Здравословно Хранене

Това забавя и затруднява храносмилането. Най-добре е да съчетавате месото със сурови зеленчуци, с не много сладки плодове и с пълнозърнест хляб.

Ако ядете месото със сварени зеленчуци, това не е най-правилното решение. Така че месото с ориз или с печени картофи не е толкова полезно, колкото месото със салата.

Не съчетавайте млечни и месни продукти. Калцият от млечните продукти пречи на усвояването на желязото от месото, е желязото пречи на усвояването на калция.

Не пийте кафе и чай, както и енергийни напитки, докато ядете месо. Това намалява усвояването на желязо с над петдесет процента. Сиренето и кашкавалът се съчетават със зелени зеленчуци.

Салатата от краставици и домати не е добро съчетание. Аскорбиновата киселина от доматите се разрушава от специален фермент в краставици. Но ако салатата ви е любима, яжте я само прясно нарязана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати