Ядем вредна храна по навик

Ядем вредна храна по навик
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Любителите на вредните храни като чипс твърдят, че не могат да съберат воля и да се откажат от любимото си лакомство, защото вкусът му е направо неустоим.

Всъщност хората консумират вредните храни не само заради вкуса им, но също така и по навик. В съзнанието на хората се оформят асоциации между място и продукт.

Така например става с киното и пуканките. Тази асоциация кара хората да се тъпчат с огромно количество пуканки, докато гледат филм, при положение, че иначе не са в състояние да изядат толкова много.

Навикът става толкова силен, че човек е в състояние да яде дори пуканки, които са престояли доста дълго време, само защото е свикнал автоматично да се тъпче, докато е пред големия екран.

Ядем вредна храна по навик

В експеримент, който бил проведен с около сто доброволци, им били раздадени пуканки преди влизането в киното. Половината пуканки били пресни, другите били направени преди седмица.

Зрителите, които нямали навика да ядат пуканки по време на филм, отказали да консумират старите пуканки. Тези, които били пристрастени към този навик, изяли всички пуканки.

Става ясно, че обстоятелствата са нещо като бутон за включване на желанието за консумация на определен продукт. Хората смятат, че вкусът има най-голямо значение.

Но когато човек има определен навик, вкусът на любимата храна няма особено значение за него, мозъкът получава удоволствие от усещането, че всичко е налице – в случая и филмът, и пуканките.

Човек, който обича да консумира определен продукт в определена ситуация, ще предпочете да го изяде, дори да не е пресен, пред друг, който не е свикнал да консумира в тази ситуация.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати