Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Сладкиш с име на кралица - Ябълкова Шарлота

Сладкиш с име на кралица - Ябълкова Шарлота

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сладкиш с име на кралица - Ябълкова Шарлота

Есента е сезонът на ябълките и най-доброто време за приготвяне на ябълкова шарлота – един от най-прочутите английски сладкиши. Смята се, че ябълковата шарлота е създадена в края на осемнадесети век.

Шарлотата носи името на кралицата Шарлът, съпруга на Джордж Трети. През деветнадесети век се появили вариации на шарлотата – с круши и кайсии.

Рецептата на ябълкова шарлота е много лесна, а съставките за сладкиша са малко: четири средни ябълки, по възможност от по-сладките, една чаена чаша брашно, четири яйца, две трети чаена чаша захар, една ванилия, една щипка канела, пудра захар, една чаена лъжичка бакпулвер, една чаена лъжичка масло.

Обелете ябълките, извадете сърцевината, нарежете на тънки полукръгчета. В миксер разбийте яйцата и захарта до бяла пяна, постепенно добавете брашното, ванилията, канелата, бакпулвера и захарта.

Продължавайте да разбивате до еднородна маса. Намажете форма за печене с краве масло, поръсете с брашно или галета. Налейте половината тесто, наредете ябълките и залейте с останалото тесто.

Съществуват различни версии на приготвяне на ябълковата шарлота, но като цяло се спазва едно правило – сладкишът се слага в загрята до сто и осемдесет градуса фурна.

Пече се около половин час до златисто. Проверява се дали тестото е изпечено добре с помощта на клечка за зъби – ако по нея не полепне тесто, сладкишът е готов.

След като сладкишът е изпечен, не го вадете веднага от фурната, а отворете вратичката й и го оставете да постои на топло още петнадесетина минути.

В противен случай той ще спадне. След като сладкишът е готов, поръсете го с пудра захар, след това го поръсете с канела. Украсете ръба на сладкиша с орехи и стафиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest