gotvach.bg»Статии»Любопитно»Злато и сребро за ядене

Злато и сребро за ядене

Злато и сребро за ядене

Практиката да се консумира злато започва от древни времена, като за пръв път това е документирано да се прави в Индия, а след това и в Китай.

Оттам практиката се е разпространила на територията на Средния Изток и след това в Европа. Кулинарните украси от злато са вдъхновени от античните медицински рецепти.

Златото е използвано за оцветител на боя, за декорация и за очевидно изтъкване на богатството. Днес ядливите златни листенца са нещо, срещано на изисканите приеми и в скъпите заведения.

Златото за ядене се добавя към торти, кейкове, бонбони и дори в салати. В древността златен прах се е добавял в яденето на богаташите.

Злато и сребро за ядене

Ако идвал знатен гост, в ястието му се добавяла щипка злато, за да покаже домакинът гостоприемството си. Среброто за ядено се е използвало в Индия.

То било използвано за украса на сладкиши и специални оризови ястия. Смятало се, че среброто в ястията е полезно за черния дроб.

На среброто се приписвали свойства на афродизиак. В Европа през Средновековието се сервирали джинджифилови кейкове с позлата.

В онези времена на златото се приписвали свойствата на предпазител от отравяне, което било особено популярно сред аристократите.

По време на елизабетинската епоха било актуално декорираното на маси за банкет с позлатени портокали, нарове и грозде. В Япония и до днес се смята за изискано да се добави щипка злато в сакето.

Златото и среброто са безвредни, но в среброто има някои отровни компоненти. Сребърният и златен прах са безвкусни и нямат аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги
Георги
15.11.2013 15:19
"...оцветител на боя...". Моля, преведете!
2
0