Тайните на течния шоколад

Тайните на течния шоколад

Течният шоколад е любимо изкушение на малки и големи. Можете да го ядете както самостоятелно, така и да го ползвате като украса за торти и сладкиши.

А на датата 5 януари се отбелязва пък Световният ден на течния шоколад Нутела, така че кой по-подходящ момент от този, за да поговорим за това как можем сами да си направим домашен течен шоколад.

Пригответе сами домашна Нутела, която освен че ще докаже кулинарните ви умения, със сигурност няма да е с консерванти.

Световен ден на течния шоколад Нутела

За приготвянето на течния шоколад са ви необходими две чаени чаши захар, една супена лъжица масло, една ванилия, три чаени чаши мляко, три супени лъжици какао, половин чаена чаша брашно. Разбира се, доза фино смлени лешници или лешников тахан ще сложат финален завършек на вашия домашен течен шоколад.

Пригответе бурканчетата за съхранение на течния шоколад. Измийте ги с гореща вода и добре ги подсушете. В тенджера смесете всички сухи съставки.

Разбъркайте и постепенно добавете млякото. Ако се налага, прецедете от бучките. Имайте предвид, че сместа трябва да бъде еднородна. Добавете маслото и сложете на бавен огън.

Постоянно разбърквайте, за да не останат бучки в сместа, тъй като тя се сгъстява много бързо, особено на дъното.

По желание можете да добавите ядките. Нарежете ги на ситно или ги смелете на фин прах, добавете готов тахан - тогава течният шоколад ще има изискан вкус на полезни ядки. Можете да използвате ситно нарязани сушени плодове.

Смесете добре всичко и варете до сгъстяване, без да оставяте сместа да кипи. Видите ли да се появява първото мехурче на повърхността на шоколада, махнете го от котлона.

Домашна Нутела

След като махнете шоколада от огъня, го налейте в буркани. Наливайте внимателно, за да не се спука бурканът от горещата течност. След няколко часа течният шоколад ще се сгъсти.

Можете да не изливате шоколада в бурканчета, а да направите шоколадови саламчета. Просто добавете в готовия течен шоколад малко начупени бисквити и направете сладко руло с помощта на целофан. След едно денонощие в хладилник вкусният сладък салам е готов.

За улеснение на читателите, рецептата за течен шоколад е добавена в рецептурника на сайта.

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Галина
Галина
30.09.2013 13:34
Като не ядете сладко поне не категоризирайте всичко под знаменател -отрова!!!! Всичко с мярка е добре !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
1
az
az
16.09.2013 22:48
пълна отрова,както този така и всички захарни изделия
0
2
veselin
veselin
18.02.2013 14:20
Тази рецепта за течен шоколад е най-лошата която съм чел.Само скромно ще добавя,че хубав течен шоколад се прави без брашно и с повечко краве масло,какао и в повечето случаи с хубаво сухо мляко и много малко течност(мляко,сметана или вода)!!!
5
1