Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим пречистено масло Гхи

Как да си приготвим пречистено масло Гхи

AdminAdmin
Администратор
95442k
Масло Гхи

В стремежа си да подобрят своя начин на живот все повече хора се доверяват на древните повели за здравословна храна. Според индийската наука за здравето и дълголетието Аюрведа има хранителен продукт, който е изключително здравословен, помага при проблеми със стомашно-чревния тракт и пречиства организма.

Става въпрос за пречистеното масло Гхи. Добрата новина е, че продуктът с екзотично име всъщност се приготвя лесно в домашни условия, без да се изисква голяма подготовка.

За да си приготвите масло Гхи си набавете поне един килограм безсолно масло. Можете да го нарежете на парчета, ако желаете. Слага се в дълбок съд на слаб огън, на най-ниската степен на котлона. Когато маслото започне да бълбука, трябва да премахвате образуващата се бяла пяна.

За един килограм масло са необходими не повече от 60 минути термична обработка. Ще се уверите че маслото Гхи е готово, когато течността стане прозрачна, а на дъното останат само малки бели топчета. Внимавайте животинският продукт да не придобие кафеникав цвят.

Гхи

След като свалите съда от огъня е необходимо да прецедите течността. Излейте пречистеното масло в подходящ стъклен, глинен или порцеланов съд, който се затваря добре. По желание към сместа можете да добавите равно на претопеното масло количество зехтин.

След като изстине, маслото се покрива и се съхранява в хладилник. Максималният срок на годност на Гхи е 6 месеца. След втвърдяване, маслото променя текстурата си, става на малки гранули, които отново се разтопяват при загряване.

Маслото е подходящо за приготвянето на голямо разнообразие от ястия. Подходящо е и за пържене.

Тази храна е горещо препоръчвана от практикуващите йога. Съдържа ценните витамини Е и А, както и незаменимата линоленова киселина. Полезен е за метаболизма, храненето на клетките и цялостно пречистване на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest