Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Хлябът ни вече е без утайки от кафе

Хлябът ни вече е без утайки от кафе

AdminAdmin
Администратор
95442k
Хляб

Напоследък въображението на производителите относно докарването на тъмния цвят на хлебните изделия доста се развихри. Стигна се до поставяне на утайка от кафе, карамел и какви ли не още оцветители. Някои дори прекрачиха органичната граница и започнаха да поставят в хляба забранени от Европейския съюз субстанции, придаващи желания цвят.

Тази практика обаче вече е прекратена. В това ни уверява неправителствената организация Активни потребители, която съвместно с Университета за национално и световно стопанство наскоро проведе поредното мащабно проучване.

Сега резултатите показват, че действително по-тъмният цвят на тестото се дължи на факта, че е приготвено с типово брашно. Проверени били 10 вида черен хляб, търгуващи се в магазините за 1-1.20 лв. Показателите на тестените изделия са сравнявани с установената от държавата рецепта за хляб България. От организацията са категорични, че хлябът вече все повече отговаря на изискванията.

Все още обаче производителите прекаляват с някои от съставките. Такъв е случаят със съдържанието на сол, чийто максимум трябва да е 1.2 %. В българските изделия са установени нива от 1.3-1, 5 % натриев хлорид.

Всички тези резултати обаче важат за продукти в посочения ценови сегмент. Gotvach.bg ви съветва да четете внимателно етикетите на хляба, да не посещавате магазини с лоша хигиена и да не купувате хляб без опаковка. Не купувайте хляб, чието съдържание е описано като “пшенично брашно, ръжено брашно”. Търсете наименования брашно тип 1000 (ръжено), тип 1150 (типово), тип 1750 (пълнозърнесто). Това са типове по стария БДС стандарт, които повечето производители изписват на етикета.

Черен Хляб

Има начини, чрез които можете да проверите дали в избрания от вас черен хляб има оцветители. Поставете къс хляб в чаша вода, след няколко минути ако хлябът е приготвен извън стандартите, то тогава течността ще се оцвети.

Важно е да знаете още, че истинският хляб не трябва да „пружинира“ при натиск и да прилича на дунапрен. А що се отнася до черния хляб, за предпочитане е той да твърд, дори корав. Това означава, че той не е приготвен от фино смляно брашно. Все пак обръщайте внимание и на срока на годност на продукта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest