Гответе със зехтин, за да се предпазите от инсулт

Зехтин

Зехтинът е превъзходна алтернатива на олиото за готвене. Освен вкусно, то има незаменими ползи за организма.

Редовната консумация на маслиненото масло намалява риска от инсулт с близо 50 %. До този извод стигат учени от Франция, след като провели мащабно проучване.

Специалистите от Университета в Бордо са анализирали внимателно картоните на близо 8 000 души на възраст над 65 години. Участниците в изследването били от три френски града. Условието било те да нямат семейна история с инсулт. Възрастните хора са наблюдавани в продължение на пет години.

Основният критерий бил техните хранителни навици и по-конкретно употребата на зехтин. Така се оказало, че хората, които всекидневно приготвят ястията си със зехтин, намаляват с 41 % риска от инсулт.

Този процент намалява значително при възрастните, които употребяват умерени количества маслинено масло само за овкусяване на салати, а най-застрашени оставали хората, които изобщо не включват зехтина в менюто си.

Готвене със Зехтин

Зехтинът е богат на антиоксиданти и витамини. Той снижава лошия холестерол в кръвта и поддържа количеството на т.нар. „добър“ холестерол. Вследствие на което се подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Зехтинът е богат и на полифеноли, както и на витамините Е, А, D.

Маслиненото масло предотвратява бързото стареене на организма и намалява риска от развитието на много болести. Зехтинът без съмнение може да се определи като ценно природно лекарство за човешкия организъм.

Рисковите фактори, допринасящи за мозъчния инсулт, са атеросклерозата, сърдечните заболявания, злоупотребата с алкохол и лекарства.

Инсултът, наричан още апоплектичен удар, е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции с различна степен на поражение. Като цяло след 55 годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно.

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати