Домати, диня и червен грейпфрут пазят от рак на простата

Домати, диня и червен грейпфрут пазят от рак на простата

Ценното вещество ликопен, съдържащото се в доматите, има удивителната способност да предпазва от рак на простата. Информацията е публикувана в британския вестник Дейли мейл.

Според учени от Острова ликопенът е един от най-мощните антиоксиданти. Както е известно именно антиоксидантите се борят с вредните свободни радикали, едни от виновниците за коварната болест. Ликопенът е може би най-силният химичен агент, който може да спре разрушенията на свободен кислороден атом в кръвта и тъканите.

Освен при рак на простата, ликопенът има превантивен ефект и срещу ракови заболявания на белия дроб и стомаха. Учените от Илинойс вече обмислят проекти за включването на съставката в нови ефективни лекарства. Изследователският екип подчертава, че доматите имат само превантивен, не и лечебен ефект.

За целите на проучването над 50 мъже на възраст между 50 и 80 г. приемали всеки ден в продължение на две седмици по 2 капсули ликопен. Вследствие на което ликопенът в кръвта им се е повишил значително. Това довело до намаляване на нивата на маркерите на оксидативния стрес, водещ до много ракови заболявания и Алцхаймер.

Домати, диня и червен грейпфрут пазят от рак на простата

Именно ликопенът дава специфичната пигментация на доматите. Ликопенът е ярко червен фитохимикал от групата на каротеноидните пигменти. Освен в доматите, той се съдържа в други плодове и зеленчуци с червеникав цвят. С най-високо съдържание на ликопен са динята, червения грейпфрут и гуавата.

Освен противораково действие, ликопенът забавя стареенето на кожата и появяването на старчески петна. Каротиноидният пигмент е успешна природна съставка, предпазваща и от рак на кожата. Най-новото поколение козметика за UV защита включва в състава си ликопен.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати