gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Люспите от лука са полезни

Люспите от лука са полезни

Люспите от лука са полезни

Всяка домакиня, когато бели лук, изхвърля люспите му на боклука. Оказва се обаче, че те са полезни за здравето на човек.

Учени от Великобритания и Испания обединиха усилия и знанията си, за да докажат, че люспите от лука са изключително полезен продукт.

В обелките се съдържа разнообразие от биологично активни вещества, които имат свойството да укрепват сърцето. Тези вещества също така се отличават с редица антиканцерогенни свойства.

Твърде се, че 500 000 тона люспи от лук се изхвърлят ежегодно от домакинствата и преработващите предприятия в Европа. Учените от Мадрид са провели серия от опити, които са установили, че люспите на лука са богати на вещества, които могат да бъдат използвани в хранителната промишленост, като добавки или като основа на лекарствени продукти.

Специалистите съветват да консумираме обелките от лук в необработен вид. Редовната им консумация гарантира правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Успоредно с това те укрепват сърдечната мускулатура.

В самата луковица специалистите открили значително количество фруктани. Тези вещества стимулират нарастването на стомашната флора. В луковиците се съдържат и органични съединения на сярата, които пречат на образуването на холестеринови плаки в кръвоносните съдове.

"Нашето изследване показва, че промишлените предприятия трябва да отделят люспите на лука. Това ще позволи те, както и други "безполезни" компоненти, да бъдат използвани за производството на полезни хранителни добавки", твърди Ванеса Бенитес, ръководител на екипа учени от Мадрид.

В древността лукът е бил считан за божествено растение, олицетворяващо безсмъртие. Древните войни смятали, че този зеленчук дарява им дарява сила и храброст. В народната медицина се използва отпреди 4000 години.

Най-силни лечебни свойства притежава порасналата луковица. Тя трябва да пусне малко пера. Ако дължината им обаче надмине 6-7 см., то голяма част от полезните вещества отиват от луковицата в тях, а самата тя започва да съхне или загнива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати