gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за гъбите

Любопитни факти за гъбите

Гъби

Египетските фараони са били убедени, че гъбите имат магически сили. Много хора вярват в тяхното магическо действие. Известно е, че гъбите не се отнасят нито към растенията, нито към животните.

Векове наред те са били смятани за растения. В един следващ период обаче се оказало, че гъбите имат повече сходни черти с животните, отколкото с растенията.

В тях не присъства характерният за растенията хлорофил, затова те не могат да се хранят като растенията от слънчевата светлина. Но те нямат и стомах, за да усвояват храната като животните.

Затова те не се отнасят нито към растенията, нито към животните. За да живеят, гъбите имат нужда да поглъщат храна от други източници. Те имат необходимостта да живеят в симбиоза с друг организъм.

Така те смучат хранителни вещества от него. Симбиозата може да е паразитна за другия организъм, но може да е и полезна. Някои гъби заразяват растенията и дори животните.

Гъбичките, които причиняват много кожни заболявания, всъщност са гъби. В симбиоза с растение гъбите го снабдяват с минерални вещества, срещу което извличат от него въглехидрати.

Ордьовър с Гъби

Ние ядем гъби, без да го подозираме. Те се съдържат в маята, в много лекарства, които се получават от тях, както и в редица ароматизатори за храни.

Гъбите са важни за екологията, тъй като разлагат органичните вещества и връщат хранителни вещества на екосистемата. Те разлагат органичните вещества на поляни и гниеща дървесина.

Много растения не могат да съществуват без гъби – те са им необходими, защото ги снабдяват с минерали и вода от почвата, а растенията ги снабдяват със захарни съединения.

В света съществуват над един милиона вида гъби, като най-голямата гъба е Termitonyces titanicus, която достига до един метър широчина.

Ядливите гъби имат уникалното свойство да укрепват отслабналата имунна система. Те имат и способността да укротят прекалено активната имунна система, която обикновено води до автоимунни заболявания – например артрит или алергия.

Гъбите са единствения източник на витамин В12, който не е от животински произход.

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати