Защо варените зеленчуци са по-полезни от суровите

Броколи

Не винаги суровите зеленчуци са по-полезни от тези, които са преминали през кулинарна преработка. Например от варените моркови можем да усвоим пет пъти повече каротеноиди, отколкото от суровите.

Плодовете и зеленчуците са перфектни източници на калий, бетакаротин и витамин С, както и на други витамини. Но за да получите максимум полезни вещества, трябва да знаете как да го направите.

Ако ядете морковите сурови, ще усвоите нищожни количества от бетакаротина, който в тялото ви ще се превърне в провитамин А. За малките деца суровите моркови са направо вредни.

Целулозата и пектинът, които се намират в оранжевия зеленчук, прекалено силно натоварват стомаха на детето. Освен това във варените моркови има три пъти повече антиоксиданти, отколкото в суровите.

Сигурно сте забелязали, че при варене много от зеленчуците стават по-меки – това води и до омекотяването на стените на клетките на тези зеленчуци.

Варени Моркови

Суровият спанак носи на организма ви само два процента каротеноиди, докато свареният дава цели тридесет процента от тези полезни вещества на тялото ви. Наистина, някои витамини се губят при топлинна обработка, но тези, които остават, се усвояват в голяма степен.

Сигурно обичате салата от пресни домати. Но трябва да знаете, че варените и задушените домати са много по-полезни от пресните домати. Топлинната обработка намалява витамините им, но подобрява усвояването на ликопен.

Ликопенът е силен антиоксидант и предпазва от болести на кръвоносните съдове и от много злокачествени болести. За да наситите организма си с калий, трябва да сте внимателни, защото можете да навредите на задстомашната си жлеза.

Така например патладжанът е най-добре да се опече. Така се увеличава концентрацията на калий, а нитритите и нитратите излизат заедно със сока, който не трябва да се консумира и да се използва за основа на сосове.

Идеалният вариант е да консумирате зеленчуците сварени, на пара, печени или задушени. Ако искате да знаете дали имате липса на калий, погледнете прасеца си – ако кожата там е суха, имате спешна нужда от калий. Консумирайте компот от сушени кайсии.

Картофите са полезни най-вече когато са с кората. Най-ценните вещества – витамин С и калий се съдържат в кората. Затова картофите са най-полезни, когато са печени по селски – с измита кора.

Много често в организма на любителите на суровите плодове и зеленчуци се забелязва излишък на силиций. Той е опасен с това, че измества калция и магнезия и това води до ранна остеопороза.

Рейтинг

5 5
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
elaSt
elaSt
19.09.2014 20:20
Ха-ха-ха, разсмяхте ме! Наистина ли вярвате на небивалиците, които пишете?
3
5