Митове и факти за микровълновата фурна

Микровълнова

Според статистиката микровълновата фурна е най-разпространеният кухненски уред. Около нея има редица митове и интересни факти, които не са известни.

Един от тези митове е, че ако се постави желязна чиния в микровълнова фурна, ще се получи взрив с голяма мощност. На практика ще се увреди магнетронът заради искрите.

Металните прибори и съдове, които се намират в работеща микровълнова фурна, могат да я изкарат извън строя. Мит е и че микровълновата фурна разваля храната.

Някои хора смятат, че тя води до загуба на хранителни вещества, но това се случва при всеки вид топлинна обработка. Микровълновата фурна само нагрява храната, от което се получава изпарение на част от веществата.

Един от митовете, свързани с микровълновата фурна е, че тя може да предизвика алергия към електромагнитни вълни. Това, естествено, не е така.

Мит е и че микровълновите печки са радиоактивни. Те, както слънцето и огъня просто нагряват храната. Печките излъчват микровълни, които предизвикват търкане на молекулите на водата и така се получава нагряването.

Готвене с микровълнова

Мит е и че микровълновата фурна нагрява храната отвътре навън. Всъщност микровълните се движат отвън навътре, като се задържат в горните слоеве на храната.

Не е вярно и че микровълните не въздействат върху сухи материали, които са на повърхността на продуктите, затова тяхното нагряване се прави по-дълбоко.

Факт е, че в микровълновата фурна не може да се нагряват яйца. Това се дължи на факта, че в микровълновата не се нагряват херметично затворени течности, каквото е яйцето.

От силното изпарение на водата в тях се получава високо налягане и те могат да се взривят. Не се препоръчва притоплянето на кренвирши в найлоновата им обвивка.

Водата в микровълновата може да се притопли. Колкото по-гладка и еднородна е вътрешната повърхност на съда, в която топлите водата, толкова е по-висок рискът тя да се излее навън, като се претопли.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Пламен
Пламен
08.08.2015 15:21
За яйцата бих редактирал текста. Не че не може, а не трябва, защото да, ще избухнат.
Може да го избегнете с едни малки хитроумни контейнерчета, в които се слага много малко вода на дъното и яйцето се затваря вътре. Но и това не е напълно безопасно - веднъж чистих и така микровълновата. :-)
0
0
ели
ели
22.11.2013 08:59
лъжи
2
0
Валентина
Валентина
26.09.2013 19:14
Прочетете тук за да сте информирани. Микровълновите печки не са опасни.
0
0
Ин
Ин
17.09.2013 19:33
Всеки средно запознат с информация за тези "убийци на храната", наречени микровълнови фурни знае, че те първо са били измислени в недалечното минало за военните, но не след дълго са спреди от употреба, заради токсичното им въздействие върху храната. Няколко десетилетия по-късно САЩ "измисля" "нов начин за готвене" и всички балами им се вързаха. Крайно съм разочарована, че сайт, който смятах за източник на полезна информация ги препоръчва!!!!
3
5
Оф
Оф
25.08.2014 14:31
Че не е най полезният начин за претопляне и готвене съм съгласен.
Нашето семейство има и ползва /макар и рядко/ такъв уред.
Но както е казал и ЯН мобилния телефон и рутера вкъщи са много по опасни, някой да Ви е обяснявал това.
1
0
ЯН
ЯН
22.02.2014 13:29
няма дори капка истина в думите ти
GSMа ти е стократно по-опасен от микровълновата
3
0