gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Апетитът расте заедно с килограмите

Апетитът расте заедно с килограмите

Апетитът расте заедно с килограмите

Колкото повече пълнеем, толкова по-гладни се чувстваме. Хората с тегло в нормата по-лесно се противопоставят на изкушението да хапнат нещо калорично отколкото онези, които са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване.

За този факт има биологични причини, твърди Робърт Шервин от медицинското училище към Университета Харвард.

За да докаже своето твърдение, екипът ръководен от него, провел експеримент, в който участвали здрави хора. Половината от тях страдали от затлъстяване, а останалите били с нормално тегло.

Чрез ядреномагнитен резонанс било отчитано по какъв начин реагира мозъкът на всеки от доброволците към показваните снимки на храна. Част от нея здравословна, друга част – висококалорична.

Едновременно с този опит учените променяли нивото на кръвната захар у изследваните – в един случай тя била понижена, в друг – нормална. Всички изследвания били правени 2 часа след хранене.

Когато нивото на захарта в кръвта била ниска, участъците от мозъка, отговарящи за поощрението, се активизирали и подавали настойчив сигнал за глад. Особено силен бил сигналът у хората с наднормено тегло, когато им били показвани снимки на висококалорична храна.

Когато нивото на кръвната захар било нормално, у слабите хора се повишавало действието на други участъци от мозъка, които имат способността да потушават сигналите за възникващ глад.

Очевидно съществува регулатор – висша мозъчна функция, която контролира центровете на поощрение. У пълните хора този регулатор е отслабен. Затова и при тях по-лесно се отключват мозъчните центрове, които стимулират апетита, обясняват авторите на изследването.

Пълните хора трябва да са наясно с този факт и да знаят, че не могат да се контролират. Освен това трябва да имат предвид, че колко повече килограми качват, толкова по-гладни ще се чувстват.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати