Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво представлява боршът и как да го приготвим

Какво представлява боршът и как да го приготвим

AdminAdmin
Администратор
95442k
Борш

Борш е другото име на зеленчукова супа, приготвяна със специфични продукти, придаващи й характерния червен цвят. Борш ядат най-вече в Русия, Украйна и някои страни от Централна (Полша) и Източна Европа (Румъния).

В голяма част от рецептите на европейското ястие се включва цвеклото. Благодарение на него зеленчуковата супа има червен цвят. Съществуват вегетариански и месен борш. В Русия например боршът се приготвя с цвекло, зеле, картофи, сметана и месо.

В Румъния пък борш наричат всички кисели супи, за чието използване се приготвят ферментирали пшенични трици. В някои страни от Западна Европа също се приготвя борш. Там обаче цвеклото е заменено от домати, като се запазва червения цвят на супата.

Ние ви предлагаме една традиционна рецепта за приготвяне на Борш по Селски.

Продукти за 4 порции: ¼ малка прясна зелка, 4 домата, 4 картофа, 1 морков, 1 корен пащърнак, 1 корен магданоз, 1 резен керевиз, 1 глава кромид лук, 4 супени лъжици растително масло, ½ чаена чаша сметана, черен пипер, магданоз, лимонов сок или оцет, сол.

Украински Борш

Почистените и нарязани зеленчуци (без зелето, картофите и доматите) се задушават с две супени лъжици растително масло и сол. Прясното зеле се нарязва на едро и залива 1 чаена чаша подсолена вода.

Вари се до омекване. Прибавят се задушените зеленчуци, картофите, нарязани на кубчета, а след десетина минути и доматите, нарязани на дребно.

Боршът се подправя със сол и киселина на вкус, долива се около 4 водни чаши гореща вода и се вари до омекване на картофите. Прибавя се и останалата мазнина.

При поднасянето в средата на всяка чиния се слага по една супена лъжица сметана. Отгоре се наръсва черен пипер и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest