Кои витамини са най-важни за подрастващите

Храни за Подрастващи

Решаваща роля за здравето и развитието на подрастващите имат витамините D и E. Вижте защо:

Витамин D

Ниският прием на този витамин в детска възраст е свързан със състояния като остеопороза, рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на простата, сърдечни болести и депресия, когато подрастващите достигнат зряла възраст. Ролята на витамин D за превенцията на тези заболявания все още се изучава. Доказано е, че витамин D е необходим на тялото, за да може да се абсорбира пълноценно калция и да се увеличи силата и здравината на костите. Децата, които не получават достатъчно витамин D, могат да страдат от слабост в костите, състояние, наречено рахит, както и в последствие остеопороза, която е типична за по-напреднала възраст.

Мляко и Сирена

Тялото само си набавя витамин D, когато е изложено на слънчева светлина. Организмът има уникалните функции да складира витамина за бъдеща употреба. Храните, съдържащи най-много от ценната субстанция, са млякото, някои обогатени с витамин D зърнени закуски, портокалови сокове и кисело мляко. Други продукти, считани за добър източник на витамина, са мазните риби като например сьомгата, както и риба тон.

Витамин Е

Той е от изключително значение за защитните функции на организма. Той е мощен антиоксидант, който се справя успешно със свободните радикали. Този витамин неутрализира включително замърсения въздух, приема на цигарен дим и въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Най-добрият източник на витамин Е са слънчогледовите и шафрановите масла (особено добавени към лека салата като дресинг). Научете децата си да хапват повече слънчогледови семки. Давайте им още зърнени храни, обогатени с витамин Е. Пшенични зародиши и повечето ядки също са богати източници на витамина.

Най-лесният начин да научите децата си да се хранят здравословно е като има давате добър пример. Яжте полезни храни пред тях и децата ви ще последват примера ви. Не забравяйте, че търпение е другата дума за родителство.

5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати