Трябва ли мъжете да избягват соята

Мъж

Винаги, когато даден продукт бъде определен като „здравословен“ от експерти, той започва масово да навлиза в менюто на хората, които често не се замислят при какви условия е полезна консумацията на конкретната храна. Подобен е случаят и със соята. Преди едно-две десетилетия освен Япония и Китай малко държави познаваха соята. Днес вече тя е една от най-употребяваните храни. Напоследък обаче все повече се повдига въпросът дали соята е толкова полезна за мъжете?

Много изследвания предполагат, че редовната консумация на соя може да намали производството на семенна течност. В проучване на Джордж Каваро от Университет в Бостън, се казва, че соята съдържа съставки, които действително могат да повлияят върху възпроизводителните способности на мъжете. По-конкретно нивата на тестостерон се редуцират вследствие на приема на тази култура.

Според друго изследване на Университет от Северна Каролина соята може да намали риска от заболяване с рак само при мъже над 60 годишна възраст. При по-младите протекцията, осигурена от соята, е незначителна.

Соя

Важно е да се отбележи, че тези изследвания не могат да маркират като цяло въздействието на соята върху мъжкия организъм. Все пак всеки човек реагира по различен начин на приеманите с храната вещества.

В какви форми не трябва да се яде соя?

Препоръчително е да се избягва консумирането на сурова соя, тъй като тя трудно се дъвче и смила, дори може да причини алергии. Неферментиралата соя понякога предизвиква алергични реакции сред хората като кашляне, кихане, течащ нос, диария, затруднено преглъщане, както и анафилактичен шок.

Форми на соята, които са безвредни:

Традиционно соята се яде ферминтирала. Така се е консумирала от векове в родината на соята – Япония. По този начин могат да се извлекат на максимум здравословните й ползи. Сред ферментиралите форми на соята са мисо, темпе и нато. Не бива да забравяме, че соята има редица благотворни въздействия върху човешкия организъм – тя регулира кръвното налягане, кръвната захар, баланса на естрогена. В определени случаи растението има превантивен ефект срещу рак на гърдата, дебелото черво и простата.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
AMiD
AMiD
04.12.2012 22:54
Да... Аз се чудя защо тези азиатци са толкова малко. Сега разбрах причината за това. Ха-ха-ха... :)))))
1
0