Аспержите са богати на антиоксиданти и заздравяват костите

Аспержи

С аспержи могат да се приготвят много и разнообразни ястия. Със сигурност ще започнете да включвате зеленчука в менюто си, след като разберете колко полезен е той за здравето.

За разлика от повечето зеленчуци, аспержите имат по-дълъг срок на годност. Те не започват да вехнат веднага след като са били откъснати. При подходящи условия могат да се съхраняват за дълъг период от време.

Аспержите са едни от най-добрите източници на витамините A, K, B, C и фолиева киселина. Минералите триптофан, манган и мед също влизат в състава на растението. Всички тези съставки повишават цялостното благосъстояние на организма.

Риба с Аспержи

Вижте какви свойства притежават аспержите:

Имат противовъзпалително действие: Това се дължи на вещества като протодисцин, сапонини и др. Тези компоненти помагат срещу амиотрофична латерална склероза, също известна като "Болестта на Лу Гериг" (заболяване на нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък).

Високо съдържание на антиоксиданти: Аспержите имат в състава си антиоксиданти като например витамин С, бета-каротин, минерали като цинк, манган и селен. Зеленото растение съдържа и субстанцията глутатион, който се счита за един от най-мощните антиоксиданти.

Зелени Аспержи

Както е известно антиоксидантите елиминират свободните радикали в организма, поддържат здравословни нива на холестерол и усъвършенстват дейността на сърдечния мускул, подобрявайки състоянието на артериалните стени. Заедно с противовъзпалителните хранителни вещества, антиоксидантите, могат да помогнат за намаляване на риска от чести хронични здравни проблеми, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Поддържат костите здрави: Аспержите са отличен източник на витамин К. Една купа варени аспержи предоставя повече от необходимия дневен прием на този витамин. Витамин К е важен фактор не само са съсирването на кръвта, но също и за костната минерализация, клетъчния растеж и обновяването на тъканите.

Някои проучвания показват, че витамин К косвено регулира процесите, свързани с абсорбиране и складиране на калций от организма. Недостатъчно количество на витамин К намалява костната плътност и здравина.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати