Как да намалим приема на опасни консерванти

Как да намалим приема на опасни консерванти

Голяма част от продуктите в търговската мрежа съдържат консерванти. Целта на добавянето им при месото и млечните продукти е превенция срещу появяването на опасни болестотворни бактерии.

В повечето случаи обаче производителите добавят консерванти, за да удължат срока на годност и да подобрят външния вид на предлаганата от тях стока.

Вижте как можете да се предпазите или поне да намалите приема на вредни консерванти:

Изчитайте внимателно етикетите на всички храни, които закупувате, съветват от асоциация Активни потребители.

Избягвайте да избирате продукти, в чиито състав има следните консервиращи елементи: калиев нитрит, калиев нитрат, бутилиран хидроксианизолът, бензоат, нитрити, сулфити и сорбати, бромати, карагенан, неестествени бои, глутамати, моно- и диглицериди. Не се доверявайте напълно на етикети, на които е изписано изцяло натурални.

Пазарувайте в магазини, в които има голяма разнообразие на продукти и където внимателно можете да изчетете съставките.

Най-добре би било да се съсредоточите върху храни, за чието консервиране са използвани оцет, сол, захар и цитрусова киселина. За предпочитане е и консумирането на храни, които са мариновани, замразени или естествено опушени.

Относно месата е препоръчително да закупувате такива, произведени в страната или още по-хубаво в региона, където живеете. Вероятността в това месо да има консерванти е значително по-малка.

Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват внимателно под силна течаща вода в продължение на няколко минути. Това ще направи възможно по-доброто отмиване на различните бактерии, пестициди, хербициди и химически добавки.

Когато готвите винаги избирайте пресните, а не консервирани полуготови продукти. Въпреки че ще увеличите времето за готвене, ще предпазите до голяма степен вас и семейството ви от консумирането на вредни субстанции.

Добра идея е да започнете да си отглеждате някои растения и билки вкъщи, било то на двора или в саксия. Оказва се, че в голяма част от подправките, продавани в търговската верига, също има нездравословни химически елементи.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати