Вместо кафе и кола, пийте женшен

Чай от женшен

Корените на растението жешен освен, че имат редица лечебни свойства, са и един от най-ефективните ободряващи средства. Напитките, приготвени от растението, имат свойството да тонизират и стимулират дейността на нервната система.

Те са страхотен заместител на кафето и колата. Причината за това е в състава на растението и по-конкретно на съдържанието на панаксин. Добрата новина е, че продължителното приемане на женшен не води до нежелани странични действия.

Според изследвания женшенът подобрява повече умствената, отколкото физическата активност. Някои специалисти дори твърдят, че действието на женшена продължава повече от месец след спиране на вземането му.

Корените на растението са особено препоръчителни за хора, страдащи от захарна болест. Оказва се, че женшенът понижава нивото на повишената кръвна захар.

Продължителната консумация на напитки, приготвени от корените на лековитото растение, стимулира кръвообращението. Ето защо отвара от растението е особено полезна при т.нар. малокръвие. Растението има свойството да повишава броя на червените кръвни телца и хемоглобина.

женшен

Отвара от женшен е перфектната напитка и за нормализиране на кръвното налягане, подобряване дейността на органите на храносмилането, подпомагане на по-бързото възстановяване на черния дроб, особено след боледуване от хепатит. Женшенът е полезен и за подобряване работата на сърдечния мускул.

Растението е ценен съюзник и в борбата с излишните килограми. В състава му влиза и т.нар. панаксинова киселина, която активира обмяната на веществата и усилва окислителните процеси, вследствие на което става по-бързото разграждане на мазнини.

Женшенът стимулира жлезите с вътрешна секреция, способства за поддържането на балансирано хормонално ниво в организма. Той регулира обмяната на въглехидратите и увеличава образуването и натрупването на гликоген в черния дроб.

Препоръчва се за по-силен лечебен ефект напитките от женшен да се пият на гладно.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати