gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Студените напитки пречат на храносмилането

Студените напитки пречат на храносмилането

Студените напитки пречат на храносмилането

За да не пречите на храносмилането е особено препоръчително вода и други течности да се пият поне половин час след хранене. По-издръжливите могат да изчакат и до час след наяждането.

Ледената вода намалява повърхностната кръв на стомаха и изисква твърде много енергия, за да бъде затоплена до функционалната телесна вода. Ето защо избягвайте консумирането на много студени напитки 15 минути непосредствено преди, по време на и поне половин час след хранене.

Специалистите препоръчват още всяка сутрин да започвате деня си с две 200-грамови чаши вода преди закуска. В ранните часове най-полезна за организма е не студената, нито горещата, а топлата вода. Тя ще помогне на тялото ви да функционира на по-високи обороти.

Хубаво би било между закуската и обяда да се изпива най-малко две чаши вода. А между обяда и вечерята – още една. Преди лягане също е полезно да се изпият една до две чаши вода.

Не забравяйте, че само жаждата не е достатъчен показател за нуждата на организма от вода. За да живеем, работим и почиваме пълноценно, имаме нужда от най-малко една трета вода в повече, отколкото чувството за жажда ни подсказва.

Хората, които се опитват да намалят излишните си килограми, е препоръчително да пият чаша вода винаги, когато се почувства глад.

Много често жаждата може да бъде сбъркана с глад. Изпиването на чаша билков чай обикновено облекчава прималяването от глад.

На ден тялото се нуждае поне от толкова вода, колкото е изразходвана. Средната дневна загуба на вода е – 1 литър през бъбреците, 550 г през кожата, 220 г през изпражненията и около 220 г през белите дробове.

Това възлиза на около 2000-2400 г. В този смисъл всеки ден трябва да се изпиват минимум 10 чаши вода с вместимост 240 г всяка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати