Златни правила за приготвяне на турско кафе

Златни правила за приготвяне на турско кафе

Турско кафе

Турското кафе, което е известно и като кафе на джезве, всъщност символизира технология на приготвяне на кафе, което се е превърнала в емблематична. Приготвя се в специален кафеник от сварени фини кафени зърна и често се добавя захар. Сервира се с утайка на дъното, по която дори гадателки се опитват да предскажат бъдещето.

Интересен факт е, че турското кафе е известно с различни наименования в отделните държави - арабско, гръцко, арменско. Популярна напитка е в страните от Близкия Изток, Кавказ, Северна Африка и на Балканите. Културата за пиене на кафе по кафенетата започва именно в Османската империя и няма нищо учудващо, че в тези части по света това е основният начин за пиене на кофеиновата напитка.

Преди да пристъпим към златните правила за приготвяне на турско кафе, трябва да наблегнем на необходимите съдове и прибори, които са необходими. На първо място ви е необходим кафеник или по-известен като джезве, лъжичка и разбира се - котлон. Лъжичката е необходима за да си отмерим необходимото количество кафе и захар. Съставките на напитката са ситно смляно кафе, но понякога към него се добавят ароматни добавки като кардамон. Необходими са студена вода и захар.

Джезвето, в което се приготвя кафето, традиционно се изработва от мед и има дървена дръжка. Размерът на джезвето, което ще си изберем, зависи най-вече от това колко броя кафета искаме да направим. От големината зависи и много важен компонент на турското кафе - ценният каймак.

Черно Кафе

Ароматното турско кафе Мокка можете да приготвите и в домашни условия, спазвайки следните няколко „златни” правила. Най-често за 1 чаша питие са необходими една пълна чаена лъжичка фино смляно кафе и захар (по желание). Турското кафе се приготвя по следните два начина:

1. В джезве. След като водата заври, в нея се слагат кафето и захарта. Щом заври, кафето се вдига от огъня, а след това се оставя отново за заври. За да стане готово, обикновено кафето трябва да кипне три пъти.

2. Кафето и захарта се сместват в кафеника (кафеварка), заливат се със студена вода и се оставят така няколко минути. През това време става извличането на ароматните и вкусовите вещества.

След това кафеварката се слага на слаб огън. Така кафето завира бавно и се образува хубав каймак. След първото кипване кафето се отдръпва от огъня и отново се оставя да заври. Тези, които обичат кафето без каймак, след отдръпването на кафеварката от огъня трябва да поръсят кафето с няколко капки студена вода.

При сервирането на готовото кафе също трябва да се спазват някои основни тънкости. Върху табличка се поставя кафеничето с готовото кафе, чашките (филджаните) върху малки чинийки и чаши със студена вода.

Водата е задължителна добавка към силното турско кафе. Смята се, че когато се пийне глътка вода, след което се отпие от кафето, гърлото се пречиства от всички други вкусове и по този начин може да се наслади изцяло на ароматната и силна напитка.

Прието е гостът сам да си налива кафето. При поднасянето на кафето, винаги за започва от най-стария човек в знак на уважение и почит. Пие се бавно на глътки. Традицията повелява турското кафе да се сервира в компания на нещо сладко - малък бонбон или някакъв типичен ориенталски десерт.

Понякога турското кафе се сервира и след вечеря, придружено от малък аперитив. Локумът е почти задължителна част от традицията в поднасянето на ароматното турско кафе.

Обикновено се използват медни кафеничета, които трябва да бъдат добре излъскани.

Предлагаме ви още една не особено популярна, но изключително здравословна рецепта, в която към ароматното кафе се добавя жълтък от яйце.

Турско кафе с жълтък

Турското кафе се приготвя по вече описания начин. Към една чашка кафе се добавя по ½ жълтък, разбит на пяна. Приятното и ободрително кафе може да се поднесе и заледено. Питието има значителна хранителна стойност.

Обърнете внимание, че турското кафе е по-силно от обикновеното кафе. Ако сте свикнали да пиете по няколко чаши кафе на ден, бъдете внимателни. Изберете ли ароматното турско кафе, най-добре се ограничете до една чаша, за да нямате след това оплаквания и дискомфорт.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Юлия
Юлия
21.10.2012 12:34
В Турция се пие основно арабика и мока и затова е така-мока е вид смес от високачествена арабика.
1
1
Виолета
Виолета
10.09.2012 14:18
От кога според вас кафето Мокка е турско??? Защо се излагате?
1
0