Златни правила за приготвяне на турско кафе

Турско кафе
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Ароматното турско кафе Мокка можете да приготвите и в домашни условия, спазвайки следните няколко „златни” правила. Най-често за 1 чаша питие са необходими една пълна чаена лъжичка фино смляно кафе и захар (по желание). Турското кафе се приготвя по следните два начина:

1. В джезве. След като водата заври, в нея се слагат кафето и захарта. Щом заври, кафето се вдига от огъня, а след това се оставя отново за заври. За да стане готово, обикновено кафето трябва да кипне три пъти.

Черно Кафе

2. Кафето и захарта се сместват в кафеника (кафеварка), заливат се със студена вода и се оставят така няколко минути. През това време става извличането на ароматните и вкусовите вещества. След това кафеварката се слага на слаб огън. Така кафето завира бавно и се образува хубав каймак. След първото кипване кафето се отдръпва от огъня и отново се оставя да заври. Тези, които обичат кафето без каймак, след отдръпването на кафеварката от огъня трябва да поръсят кафето с няколко капки студена вода.

При сервирането на готовото кафе също трябва да се спазват някои основни тънкости. Върху табличка се поставя кафеничето с готовото кафе, чашките (филджаните) върху малки чинийки и чаши със студена вода. Прието е гостът сам да си налива кафето. Пие се бавно на глътки.

Обикновено се използват медни кафеничета, които трябва да бъдат добре излъскани.

Предлагаме ви още една не особено популярна, но изключително здравословна рецепта, в която към ароматното кафе се добавя жълтък от яйце.

Турско кафе с жълтък

Турското кафе се приготвя по вече описания начин. Към една чашка кафе се добавя по ½ жълтък, разбит на пияна. Приятното и ободрително кафе може да се поднесе и заледено. Питието има значителна хранителна стойност.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Юлия
Юлия
21.10.2012 12:34
В Турция се пие основно арабика и мока и затова е така-мока е вид смес от високачествена арабика.
1
1
Виолета
Виолета
10.09.2012 14:18
От кога според вас кафето Мокка е турско??? Защо се излагате?
1
0