Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни правила за бланширане на зеленчуци

Основни правила за бланширане на зеленчуци

AdminAdmin
Администратор
95442k
Тенджера

Всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени, са подходящи за дълбоко замразяване в камера или фризер. В текста ще откриете важна информация за процесите на бланширане на зеленчуците, преди да се замразят.

Подготовката изисква почистване, измиване и нарязване на зеленчуците. Бланширането е много важно, тъй като чрез него се запазва максимално дълго цветът, вкусът и витамините в продуктите.

За целта са ви необходими дълбока тенджера (вместимост 7-8 литра) с вряща вода и дълбока цедка или метална кошничка. Предварително приготвените и нарязани зеленчуци (не повече от половин килограм на веднъж) се слагат в кошничката и се потапят във врящата вода.

Зеленчуци

Водата трябва да кипне повторно в рамките на една минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Различните зеленчуци изискват различно време за бланширане. За повечето продукти са необходими между 3 и 5 минути.

Изключение прави зелето (1-2 минути), пиперките (2-3 минути), спанака (2 минути). След изваждане от врялата вода, зеленчуците се потапят в студена вода и отцеждат добре.

За опаковането им се използват торбички от политилен. Най-добре е продуктите да се оформят в плоски правоъгълни пакети. Това ще ви спести място. Има определени зеленчуци, които изискват да бъдат поставени в пластмасови съдове, сред тях са спанака и ситно нарязания праз. Порциите не бива да надвишават 1 кг.

Начинът, по който размразявате продуктите, също е от особено значение за запазването на вкусовите им качества. Зеленчуците могат да се размразят или чрез изсипването им в кипяща вода, или чрез задушаване в мазнина.

Важно е да се знае, че времето за готвене на замразените зеленчуци е 1/3 по-малко, от колкото на свежите. Зелето и спанака е препоръчително да се размразят частично преди готвене. Веднъж размразени, продуктите не бива да се замразяват повторно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest