Кофеинът в чая и кофеинът в кафето

Кофеинът в чая и кофеинът в кафето

Всеизвестен факт е, че консумирането на чай и кафе действа ободряващо както на концентрацията, така и на физическата активност. Все пак има основни разлики между начина, по който протича ободрителния процес при употребата на чай и съответно на кафе. Вижте кои са те.

Много специалисти са на мнение, че схващането, че кафето съдържа повече кофеин отколкото чаят, е погрешно. Оказва се, че между въздействието на кофеина на чая и кофеина на кафето има някои важни отлики. Кофеинът в чая се нарича още теин.

Интересна подробност е, че в етимологията на думата е вплетена гръцката дума „теос”, с която се олицетворява божественото и бога. В този смисъл божественото въздействие на чая е било познато още от античността.

Кафе

Изследвания показват, че ободряващото действие на теина е сравнително по-слабо изразено. Консумацията на чай не причинява ускорено сърцебиене и безсъние.

Учените обясняват този факт с обстоятелството, че за приготвянето на чаена напитка обикновено се използва минимално количество чай, а дозата, необходима за приготвянето на чаша кафе, е значително по-голяма.

Друга важна подробност е, че в чая освен кофеин се съдържат и т.нар. танинови вещества (познати още и като дъбилни вещества). Те са причината за тръпчивия вкус на ободрителната напитка.

Чай

Когато кофеинът взаимодейства с тях, се получава най-общо казано по-забавено и по-смекчено действие на напитката както върху нервната, така и върху сърдечно-съдовата система.

Кофеинът, съдържащ се в чая, има друго важно предимство. Той не се задържа за дълго и като цяло не се натрупва в организма. За разлика от прекаляването с кафе, прекаляването с чай не може да предизвика кофеинова интоксикация.

Организмът усвоява едва 0.01 процент от кофеина, съдържащ се в чая. Притеснително е тогава, когато дневната доза на кофеин в организма достигне 0.30 грама.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати