Краставиците подобряват апетита

Ядене на Краставици
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Хрупкавите краставици са любим зеленчук на мнозина. Вкусовите им качества се допълват от не малко лечебни свойства.

Установено е, че краставиците усилват апетита и помагат за усвояването на мазнините и белтъчините от клетките на организма. Киселите и маринованите краставици особено силно възбуждат апетита и секрецията на храносмилателните жлези.

Ето защо апетитните краставички не се препоръчват на хората, страдащи от затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, порок на сърцето, атеросклероза, хипертония, болести на черния дроб и на бъбреците.

Пресните краставици имат разхлабващ ефект. Те са подходящи при състояние на хроничен запек. Краставиците стимулират отделянето на жлъчен сок и урина, затова накълцаните (или настъргани) пресни краставици или сокът от тях могат да бъдат полезни при отоци или болести, свързани със заболяване на сърцето.

В народната медицина е прието да се пие пресен сок от краставици и като успокояващо и премахващо болките средство при стомашно-чревни колики.

Краставици

Краставичен сок, чист или с добавка мед, е ефективно природно средство при проблеми с горните дихателни пътища и при кашлица. С лечебна цел в такива случаи се приемат 2-3 супени лъжици сок два-три пъти на ден.

Водата в краставиците е от 94.3 до 98.2 % от състава на крехкия зеленчук. Сухото вещество е от 1.8 до 5.7 %. В състава на сухото вещество най-висок е процентът на захарите, следвани от азотните вещества, целулозата и минералните вещества.

Най-голямото богатство на краставиците е тяхното минерално съдържание. Най-силно представени са калцият, магнезият и фосфора. Краставиците съдържат още витамин В, В1, В2 и РР. Приятният им освежителен вкус се дължи на свободните органични киселини, а специфичният им аромат се определя от съдържанието на етерични масла.

За запазването на краставиците е от особено значение е правилното им съхраняване. Важно е да се знае, че краставиците не понасят ниски температури. Хубаво е да се държат при температура 7-10 градуса.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати