Краставиците подобряват апетита

Ядене на Краставици

Хрупкавите краставици са любим зеленчук на мнозина. Вкусовите им качества се допълват от не малко лечебни свойства.

Установено е, че краставиците усилват апетита и помагат за усвояването на мазнините и белтъчините от клетките на организма. Киселите и маринованите краставици особено силно възбуждат апетита и секрецията на храносмилателните жлези.

Ето защо апетитните краставички не се препоръчват на хората, страдащи от затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, порок на сърцето, атеросклероза, хипертония, болести на черния дроб и на бъбреците.

Пресните краставици имат разхлабващ ефект. Те са подходящи при състояние на хроничен запек. Краставиците стимулират отделянето на жлъчен сок и урина, затова накълцаните (или настъргани) пресни краставици или сокът от тях могат да бъдат полезни при отоци или болести, свързани със заболяване на сърцето.

В народната медицина е прието да се пие пресен сок от краставици и като успокояващо и премахващо болките средство при стомашно-чревни колики.

Краставици

Краставичен сок, чист или с добавка мед, е ефективно природно средство при проблеми с горните дихателни пътища и при кашлица. С лечебна цел в такива случаи се приемат 2-3 супени лъжици сок два-три пъти на ден.

Водата в краставиците е от 94.3 до 98.2 % от състава на крехкия зеленчук. Сухото вещество е от 1.8 до 5.7 %. В състава на сухото вещество най-висок е процентът на захарите, следвани от азотните вещества, целулозата и минералните вещества.

Най-голямото богатство на краставиците е тяхното минерално съдържание. Най-силно представени са калцият, магнезият и фосфора. Краставиците съдържат още витамин В, В1, В2 и РР. Приятният им освежителен вкус се дължи на свободните органични киселини, а специфичният им аромат се определя от съдържанието на етерични масла.

За запазването на краставиците е от особено значение е правилното им съхраняване. Важно е да се знае, че краставиците не понасят ниски температури. Хубаво е да се държат при температура 7-10 градуса.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати