Kак да приготвим бързо и лесно вкусна пъстърва

Пъстърва с Лимон

Наричат пъстървата постна, тъй като тя не съдържа почти никакви мазнини. Тази крехка риба е един от най-добрите избори за приготвяне на Никулденската вечеря. Предимството й е, че не изисква много време на пържене или печене.

Най-бързо и лесно можете да приготвите пъстървата като я изпържите в тиган. Изчистената риба се нарязва на порции, осолява се и се овалва се в брашно, след което се поставя в добре нагорещената мазнина. В родопския край например вместо с традиционно бяло брашно овалват рибата с царевично брашно.

Ако желаете да запазите в максимална степен витамините и минералите на полезната риба можете да изберете вариант за приготвяне на скара. За целта почистената риба се измива с хладка вода, след което задължително се подсушава.

Рибеното месо се овкусява със сол и черен пипер. По желание можете да намажете пъстървата от двете страни с прясно изстискан сок от един лимон и зехтин (или олио). Рибката престоява така поне за половин час. По-търпеливите могат да изчакат и час. След което се изпича на скарата.

Третата възможност е да изпечете пъстървата на фурна. След като осолите месото и добавите черен пипер, рибата се покрива с резенчета лимони и нарязан копър/ или магданоз на вкус.

Пъстърва на Грил

Полива се със зехтин и се изпича. Необходими са не повече от 30 - 40 минути, за да стане готова. Ще бъде още по-крехка, ако преди да се изпече рибата поври за около 4 минути в подсолена вряща вода.

Другият вариант за фурна е да поставите в пъстървата освен резенчета лимони и чесън и домати на филийки. Отгоре се нарежда лук на филийки.

Долива се малко вода и мазнина и отново се пече в предварително загрята фурна ( 200 – 220 градуса) за около 30-40 минути. Пъстървата позволява да бъде запечена и с малко бяло вино. Печенето може да се извърши във фолио, плик за печене или направо в тавичка.

Подходящи подправки за пъстървата освен до тук изброените са още девесил и естрагон. Практичните домакини използват микс подправка за риба.

При сервиране пъстървата задължително се гарнира с лимон на четвъртинки. Подходящи за гарнитура са задушени зеленчуци или леко картофено пюре.

Ето и още няколко прекрасни рецепти за пъстърва.

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Лазарина
Лазарина
05.12.2013 15:07
Нещо сте се обьркали....Как ще варим и после нечем,та нали ще стане на каша....
1
0
kyureto
kyureto
10.12.2011 10:00
Мисля, че тук не видях правилната рецепта за пастърва.Месото на тази риба е много нежно и по цял свят, преобладаващо се приготвя на пара с добавка сос от разтопено масло със зелени подправки / магданоз, копър/ или
холандски сос или беалнез сос.
Така се усеща вкусът на рибата, а не олиото от тигана...
1
0
Нина
Нина
05.12.2013 15:05
Много правилно,как ще а варим?
1
0