gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредна ли е стевията

Вредна ли е стевията

Стевия

Стевията представлява естествен подсладител, една от алтернативите на рафинираната захар. За първи път свойствата на растението са открити в Южна Америка, откъдето впоследствие започва нейното разпространение. Напоследък все повече се говори за нейното въздействие върху човешкия организъм.

Мненията достигат крайности, някои я определят като здравословен продукт и полезен заместител на традиционната захар. Според други консумирането на стевия крие риск за здравето. Знае се, че стевията е 300 пъти по-сладка от захарта.

В България след определен период на продажба на екстракти от растението в аптечната мрежа и в търговската мрежа, стевията беше изтеглена. Официалната причина за това, дадена от властите е, че не са направени достатъчно изследвания, които да докажат безвредността на продукта.

Някои потребители намират в този акт конспиративни намерения за елиминиране на продукта за сметка на други подсладители, вече наложили се на пазара. Към момента стевията е с неизяснен статут за легалност или нелегалност в страната.

Факт е, че за въздействието на стевията върху организма не се знае почти нищо. Предположенията са, че по-високи дози стевия водят до понижаване на кръвната захар и на кръвното налягане. Това крие потенциална опасност за хората, страдащи от подобни проблеми.

В същото време според някои публикации в Интернет пространството Световната здравна организация дори препоръчва екстракт от растението при лечение на хипертония.

Подсладител Стевия

От изявления на нейни представители става ясно още, че растението на влияе на кръвното налягане на хората, поддържащи нормални граници. Други специалисти твърдят, че стевията е добро природно лекарство против {диабет] и затлъстяване.

Сладката билка помагала и при срив на защитните сили на организма, нарушения в кръвоносната система, стомашно-чревни заболявания и пр.

През ноември 2011 година Европейската комисия одобри подсладител, приготвян от билката стевия. Противоречивият аспартам също е с легална употреба.

Растението стевия съдържа фитонутриенти и минералите: фосфор, калий, калций, магнезий, цинк, желязо, селен. Сред витамините, представени в стевията, са витамин А, витамин С, както и витамини от групата В.

В САЩ например стевията влиза в списъка на одобрените естествени подсладители. Там има продукт, който е смесица от захар и стевия и съдържа само 5 калории на пакетче. Една чаена лъжичка захар е три пъти по-калорична.

Тези, които използват билката, я препоръчват и в кулинарията. Стевията и нейните екстракти могат да бъдат топлинно обработвани.

Рейтинг

5 5
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Сашко
Сашко
21.06.2014 18:03
Аз съм много доволен от тая билка . Захарта ми падна добре овкусява гозбите . Пробвал съм много ,но най- доволен съм от стевията на " Стевия Фор Лайф" . Купувах доста докато намерих коя да ми пасне по вкус .
3
1
Мимка
Мимка
09.07.2013 20:43
Звучи противоречиво и меко казано - странно, както и според мен няма логика нещо, което е с растителен произход да е чак толкова вредно. Колкото до "конспиративните теории", за съжаление живеем в държава, където те са повече от възможни. Напълно подкрепям и мненията, че аспартамът - доказано вреден и лесно достъпен навсякъде, не е забранен, а стевията изведнъж стана по-вредна от него. Тъжно е, но много по-вероятна е версията, че търговците на аспартам са платили на жалките ни министри и "експерти" за поредната глупост, а те са си прибрали парите и действат в посока повишаване на продажбите на първите...
10
2
Диан
Диан
09.07.2013 18:03
В България обикновено забраняват нещо което носи ущърб на печелбарите. Що се отнася до народа надали някой му пука ако ще да яде помия. Вярно е че не е хубаво ей така да се нахвърляме на определена храна, но пък точно "загрижеността" на властите за народа е показателна- стевията върши работа. Защо не забранят доказано вредните съставки? Може би защото в България те не са вредни?!?!? :)
8
1
Вера Петрова Стефанова
Вера Петрова Стефанова
06.05.2013 13:52
Ползвам много години Стевия, оперирана сън с три операции на РАК /на гърдата, на стомаха и на езика / на 67 год. съм и не се давам на 45 г. нито по жизненост нито по външен вид. Живея и се радвам на живота така както всеки би си мечтал, друг подсладител не ползвам от почти 10 год.. Ако някой иска да сподели мнение по някои въпроси ще му бъда много БЛАГОДАРНА!!!
11
2
Violeta
Violeta
26.02.2013 22:43
Не може да е вярно това , че стевията е забранена в Евросъюза . И в Холандия я има свободно във всеки супермаркет.
7
0
Zary
Zary
15.03.2012 00:40
Някъде четох, че здравния ни министър я забранил,защото стевията била забранена за внос в ЕС.Та и ние като страна членка ...да не останем по назад.Е как тогава си я купувам в Англия свободно???? във всеки голям хранителен магазин като АЗДА, ТЕСКО и т.н.
В моя защита не мога да ви приложа линк, защото не мога да ползвам латински букви в кометара си.
въведете на англииски майсупермаркет.ко.юк
и ще видите как свободно се продава стевия в ЕС.
2
2
Ани Благоева
Ани Благоева
11.12.2011 13:09
И аз съм съгласна с Гергана.Учудвам се защо все още се използва аспартам като подсладител,след като е вреден за организма на хората!
8
0
Гергана Иванова
Гергана Иванова
10.12.2011 20:24
Не мога да разбера сега това антиреклама на стевията ли е или какво. Полезните св-ва са доказани. а заглавието ви кара хората да се съмняват. ако почетете малко повече за аспартама ще видите, че той не е одобряван от съответните органи 6 пъти преди да го одобрят , защото е вреден за хората. но не само в България има корупция и далавери.... Стевията е полезна а ако някой мисли за здравето на хората, трябва да забранят аспартама
8
1