Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при подагра

Хранене при подагра

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Хранене при подагра

При подагра основният принцип в храненето трябва да е балансирането. Продуктите, които съдържат малко пурини, могат да съдържат вредни вещества.

Вредни за болните от подагра са продуктите с наситени мастни киселини и лесноусвоими въглехидрати. Храненето трябва да се осъществява пет пъти в денонощието.

Веднъж седмично трябва да се прави разтоварителен ден с плодове, зеленчуци и млечни продукти. Минералната вода със слаба киселинност, цитрусовите и гроздови сокове са препоръчителни.

Сокове, както и компот, могат да се пият до два литра и половина на денонощие. При подагра е разрешена консумацията на картофи, домати, краставици, моркови, цвекло, лук.

От плодовете са разрешени цитрусовите, малините, ягодите, боровинките, къпините. Разрешени са млякото и млечните продукти, яйцата, калмарите и скаридите.

Хранене при подагра

Зехтинът и лененото масло са препоръчителни, разрешена е консумацията на тестени изделия. Не трябва да се прекалява с торти и сладкиши. Ядките – кедрови ядки, бадеми, фъстъци, шам фъстък, са разрешени, както и медът.

При подагра солта и саламите трябва да се ограничат, както и вареното месо и риба, гъбите, сланината, бобовите култури и туршиите. От зеленчуците трябва да бъдат ограничени спанакът, киселецът, целината, карфиолът и репичките.

При подагра са забранени дреболийките, пушените меса, пикантните подправки, пърженото месо, всички подправки освен оцет и дафинов лист.

Забранена е също така консумацията на шоколад и какао, кафе и черен чай, алкохол, особено бира и вино. Всяко отклонение от тази диета се заплаща скъпо от болния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
47
36
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Бойчо Николов
В Интернет е пълно със статии объркващи всички болни от подагра.
Аз знам едно - никакви карантии “вътрешности“, по-малко бира и редовно пиене на хапчета против подагра.
6
0
мирослав
мирослав
17.03.2016 03:02
с това хранене 5 пъти и разтоварващия ден нещо не разбрах
1
0
Гергана
Гергана
06.02.2015 22:55
Статията е доста подвеждаща. Прочетете коментара на Петър, той поне е наясно с този режим, за разлика от авторите на статията.
10
2
Име
Име
13.12.2014 14:07
Винаги, когато чета за диетичен режим на хранене при някакво заболяване се натъквам на противоречиви препоръки. Това още по-вече обърква хората. Моят съвет е да се яде по малко от всичко. Убедена съм,че количеството прави отровата.Ако се консумират съвсем малки количества от всичко - това не може да навреди. Но много е трудно да се устои на изкушението да се яде малко. Това правило "да се приключи с храненето, когато човек още чувства глад" не всеки може да го приложи!Трябва да си много голям инат за да успееш.Все пак успех на всички, които искат да опитат това!
10
2
Милена
Милена
16.11.2014 09:42
Разрешени са калмари? Откога?
7
1
toto
toto
19.08.2013 08:25
Подаграта е много индивидуална болест. Всеки пациент има различна чувствителност. От там е дошъл и раздутия списък от забранените храни и впечатлението, че едва ли не, всяка храна е вредна. Списъците на различни източници те объркват и често си противоречат. Истината е, че всеки трябва да намери своята ефективна персонална диета, да избере режим на хранене, без излишни лишения.
18
1
Коко
Коко
08.03.2014 11:55
Абсолютно вярно!!! Спазвам драстична диета - полза никаква.
15
2
боян
боян
02.06.2013 00:45
5 сайта отворих, и в петте различни неща пише. какво да кажа на баба сега?
24
2
Веска
Веска
19.05.2013 05:04
Е и какво се яде в крайна сметка ?
19
1
Петър
Петър
12.03.2013 16:27
Хора, не качвайте заблуждаващи статии. От храните които препоръчвате с тая статия, свежите домати са един от главните причинители на подагра наред с малините, а лукът също трябва да бъде избягван. Яйцата трябва да бъдат намалени а морските храни - да не присъстват в менюто. Консумацията на тестени изделия е забранена, на ядки - също. Това са храни с високо съдържание на пурини.
24
5
Красимир
Красимир
18.07.2015 16:10
Доматите. Те са хармоничен източник на витамини, минерални вещества, органични киселини и полифеноли. Диетолозите.ги препоръчват при подагра.Пурините в тях не са много, затова не се забраняват и при подагра.Установено е, че при термична обработка концентрацията на ликопен в доматите се увеличава. Затова при подагра наблягай­те на доматените сосове и доматеното пюре – те са по-полезни от пресните домати. Дълго време се смяташе, че доматите до известна степен нарушават обменните процеси в ставите, освен това могат да провокират образуване на камъни в бъ­бреците. По последни данни обаче нивото на алкална киселина в тях е незначително и не се стига до утаяване на оксалатни камъни
10
0
Красимир
Красимир
18.07.2015 15:56
доматите ?
16
0