gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим на пара

Какво да сготвим на пара

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Сарми
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

С помощта на уред за готвене на пара може да се приготви едно от националните гръцки ястия – долма с овче месо.

Необходими са 400 грама овче месо, 2 шепи полусварен ориз, лозови листа, 1-2 глави лук, половин чаша бульон от овче месо, сок от половин лимон, сушена мента – 1 лъжица, зехтин и сол на вкус.

Месото се нарязва на дребно, колкото големината на сварено оризово зърно. Добавя се нарязаният на дребно лук, полусвареният ориз, солта, ментата, долива се лимоновия сок и всичко се смесва добре.

Лозовите листа се запарват с гореща вода, после се поливат със студена и се изсушават. Слага се по малко от плънката във всяко листо и се завива като сърма.

Нареждат се в намазания с масло уред за готвене на пара, заливат се с бульона и се готви около 45 минути. Сърмичките се сервират, заляти със зехтин или чеснов сос.

Терин

В кулинарията на Франция за основни принципи се смятат свежестта на продуктите, изобилието на сосове и подправки. По тези принципи се приготвя и ястието Терин от сьомга със зелена майонеза.

Необходими са прясна сьомга – 400 г, зелен грах (замразен) – 2 чаши, яйца – 4 броя, течна сметана – 4 супени лъжици. Освен това - по една супена лъжица червен пипер, зехтин, бял пипер, връзка магданоз и босилек, сол – на вкус.

Зеленият грах се готови на пара 5-10 минути, прецежда се през гевгир и се облива със студена вода, за да запази цвета си.

Магданозът и останалата зеленина се нарязват, добавя се зехтинът, 2 яйца, солта, пипера и всичко се пасира в блендер или с пасатор.

Рибата се нарязва на парчета, добавя се сметаната, останалите две яйца, посолява се, подправя се с пипер и се пасира.

Намазнява се с масло дълбока форма за печене, слага се половината рибна маса, цялото зелено пюре и отгоре останалата пасирана риба.

Покрива се с хартия за печене и се готви на пара около един час. Оставя се да изстине, охлажда се в хладилник. Поднася се с резенчета лимон и зелена майонеза.

В Испания обядът е считан за най-приятната част от ежедневието. В уреда за готвене на пара запечените ябълки стават много сочни и ароматни.

Необходими са 3 ябълки, шепа светли и тъмни стафиди, шепа фурми и гръцки орехи, коняк, мед и шоколад. Стафидите се заливат с коняка за един час.

Орехите леко се запичат в тиган на слаб огън и се смилат. Фурмите се изчистват от костилките и се накълцват. Стафидите се отцеждат и към тях се прибавят фурмите орехите, лъжица мед и добре се разбърква.

Ябълките се издълбават и се напълват със сместа. Захлупват се с предварително отрязано капаче. Готвят се около 15 минути. Поднасят се в чиния, намазана с разтопен шоколад и обилно заляти с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати