Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим кюфтета от моркови

Да си приготвим кюфтета от моркови

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Да си приготвим кюфтета от моркови

Морковите са истинска съкровищница на полезни вещества. Те съдържат много минерали, витамини и етерични масла. Морковите са богати на каротин, който в тялото на човека се преобразува във витамин А.

Витамин А е мастноразтворим, затова трябва да се консумира с мазнина, за да се усвои напълно от организма. Морковите спомагат за растежа при децата.

Суровите моркови са вкусни, настъргани на салата, но ако приготвите от тези полезни зеленчуци кюфтета, всички ще ви признаят за ненадминат кулинарен талант.

Необходими са ви четири едри моркова, три яйца, 125 г. грис, 250 мл прясно мляко, 100 г галета, 25 г масло, щипка сол и олио за пържене на кюфтетата.

Измийте морковите, изчистете ги и ги настържете на едрото ренде. Изсипете ги в тенджера, добавете млякото, маслото и солта. Задушете сместа на слаб огън до омекване.

Добавете гриса. Разбъркайте до еднородна маса и варете на слаб огън пет минути. Охладете сместа. Отделете белтъците на яйцата. В изстиналата смес добавете жълтъците и разбъркайте.

Разбийте белтъците. Нагрейте тигана на среден огън и намажете с олио. Оформете кюфтета от морковената смес, потопете ги за секунда в разбитите белтъци, оваляйте в галета и пържете.

Запържете от двете страни до златисто. Можете да опечете кюфтетата на фурна – готови са след петнадесетина минути. Готовите кюфтета сервирайте със сметана, сирене или дори със сладко.

Можете да приготвите сладки кюфтета от моркови – необходими са ви две ябълки и шепа стафиди. Обелените ябълки се настъргват на едрото ренде и се добавят към морковите и млякото.

Задушават се, добавя се предварително накиснатите за десетина минути в гореща вода стафиди и се задушават още две минути. Добавете към сместа три чаени лъжички захар и една ванилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest