Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се приготвя кисело зеле в бидон

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как се приготвя кисело зеле в бидон

Лесно може да направите кисело зеле, като използвате и моркови за допълнителен вкус. Помнете, че за оцветяването на зелевия сок трябва да добавите в бидона половин разрязана червена зелка или две глави сварено червено цвекло.

На десет килограма зеле са необходими три моркова. Отстраните всички премръзнали и изгнили листа на зелето. Отстранете кочана, като издълбаете малка дупка.

Можете да добавите в зелето ябълки, семена от копър, дафинов лист – всичко зависи от вашите предпочитания. Наредете зелето, като в дупките сипвате морска сол.

Зелето трябва да е плътно подредено, между зелките слагайте моркови, които можете да разрежете на две, ако са прекалено едри. Залейте с вода. Оставете да престои на топло, като затиснете с тежест.

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Върху повърхността на водата ще се появи пяна с мехурчета, трябва редовно да я отстранявате. Можете да я оставите, но това ще развали вкуса на зелето. Веднъж на три дни претаквайте зелето.

След десетина дни преместете на студено. Най-вкусното кисело зеле се получава в дървени бъчви, които се подготвят по специален начин, за да няма зелето горчив вкус.

Ако вече сте закъснели със слагането на зелето в бидон, можете да правите кисело зеле в малки количества в малко бидонче или дори в тенджера, ако нямате бидон.

Смята се, че ако слагате киселото зеле, когато Луната нараства, то ще стане много по-хрупкаво, отколкото ако се приготви в друго време от месеца. Можете да добавяте ким във водата, той ще ароматизира зелето.

С приготвенето зеле в бидон можете да си спретнете разкошни ястия с кисело зеле, а ако пък още нямате бидон, разгледайте нашите обяви за бидони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
59
44
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
Кристиан
Кристиан
17.12.2020 21:03
Здравейте!

Имам въпрос: моето зеле е наполовина станало, държа го на 5 градуса температура и го претакам сравнително редовно. От няколко дни и сока, и зелето са започнали да горчат. Какво да направя?

Поздрави
0
0
динко
динко
17.01.2016 07:03
кисело зеле става от кюсе зеле
3
0
Янко
Янко
17.10.2015 18:03
Сол не слага ли се
10
4
Ибрахим
Ибрахим
06.02.2015 20:45
Аферим
7
1
Турлюк
Турлюк
06.02.2015 20:44
евала
2
2
Садък
Садък
06.02.2015 20:43
Машала
1
0
Мустафа
Мустафа
06.02.2015 20:37
Ашколсун
1
0
исмаил
исмаил
19.11.2014 14:29
Много ракия"""
2
0
иван
иван
25.11.2013 16:05
Аз слагам 200 -250гр. сол, на 10литра вода и става перфектно,по принцип солта е на вкус няма отношение към ферментацията
6
1
атанас
атанас
12.11.2013 22:01
Не слагайте червено цвекло.Само едно кочанче царевица и половин глава червено зеле /след като ви хареса цвета я махнете/ са достатъчни.Съотношението 400гр. морска сол на 10л.вода е най правилно.
9
2