Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ароматът на Коледа

Ароматът на Коледа

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Ароматът на Коледа

Ароматът на коледните празници може да нахлуе в дома ви с ваша помощ. С помощта на специални ароматни смески, които можете да направите сами, домът ви ще ухае на Коледа.

Традиционните коледни ароматични смеси, които от векове за използвани за благоуханието на дома, съдържат така наречените зимни затоплящи подправки.

Това са канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, какао, цитрусови плодове. Красиво аранжирайте корен джинджифил, няколко карамфилчета, едно цяло индийско орехче, канела на пръчици.

Композицията може да посреща гостите ви още от коридора. За поддържането на устойчив аромат от време на време композицията трябва да се пръска с ароматично масло – например портокалово.

Ароматът на Коледа

Помандерите са вековна ароматна традиция в цяла Европа. Името на тези ароматни топки, направени от портокали и карамфилчета, произлиза от френска дума, с която са се наричали топчета ароматна амбра, популярни през Ренесанса.

След време тази дума се използвала за кръгли елегантни кутийки от злато, сребро и слонова кост, в които се съхранявала амбрата, както и други ароматни вещества.

За да направите помандер, вържете красиво ярка лента около портокал. Кръстосайте лентата така, както се връзват подаръци. Запълнете празните пространства с карамфилчета, като ги забождате с острия им край в кората.

Трябва постоянно да попивате изтичащия сок със салфетка, за да не се изцапат лентите. Можете да направите букви или фигури с помощта на карамфилчетата.

Докато изсъхват, портокалите ще се смаляват и ще излъчват прекрасен аромат. Трябва от време на време да ги обръщате, за да изсъхват равномерно. Изсъхнали, могат да се закачат на елхата.

След коледните празници поставете помандерите в кутия с херметично затварящ се капак, поръсете ги с подправки и ги оставете за две седмици, за да възстановят аромата си. След това украсете с тях ароматната композиция от подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest