Какво е танин

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Какво е танин
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Танинът е дъбилно вещество. Това е фенолно съединение без аромат, което има горчив вкус. С името танини се обединяват вещества, които са с различен състав, но с общи свойства.

Това са тръпчивият вкус, способността да се фиксират с белтъчини, без да ги разтварят, и способността да създават тъмно-син цвят в съчетание със соли на желязото.

Танини се съдържат в много растения и най-вече в дъба и в кестена. Гроздето съдържа танин, което се намира в ципата на зърната и в семките им.

Танините на гроздето представляват кондензирани танини, които се получават при полимеризация на няколко молекули. По време на узряването на виното промените в степента на кондензация оказват влияние върху цвета на танините.

Какво е танин

В белите вина не трябва да има танин, а в червените вина танините са желан елемент, тъй като дават на виното способност да остарява и да има по-богат вкус.

Танините на гроздето засилват цвета на червеното вино и участват в образуването на вкуса на виното, като му дават пълнота и особена тръпчивост.

Танинът е важен и за производството на уиски, коняк, бренди и други напитки, които получават от него консервиращи свойства и определени вкусови характеристики.

Наситеността с танини спомага за по-бързото и активно усвояване на храната. Танините спомагат за усвояването на месото, затова от векове месото се сервира с вино.

Танини има в ябълковия сайдер, бирата, в зърната на кафето, в гуараната, в шипковия чай, в черния и червения боб, в канелата, ригана, кима, ванилията.

Някои плодове съдържат танини – това са кайсиите, черешите, нектарините и прасковите, нарът, боровинките, ягодите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
19.02.2014 12:14
А защо казват, че от танинът боли глава?
10
2