Как се пържат картофи

Пържени картофи

Пържените картофи са любими на много хора, но е важно как се пържи този вкусен зеленчук, за да е възможно най-полезен и най-приятен за консумиране.

Златистата коричка на пържените картофи се образува, ако те се пържат правилно. По-светлите сортове картофи са идеални за супи и пюрета, а не за пържене.

Ако искате картофките да са хрупкави и да запазят формата си при пържене, изберете жълти или розови на цвят картофи. От значение е рязането на картофите.

Колкото по-тънко нарежете картофите, толкова по-добре ще се изпържат. Ако нарежете картофите на дебели парчета, ще се наложи да ги пържите по-дълго.

За да са вкусни картофките, отстранете излишното нишесте от тях. Това ще направи пържените картофки по-хрупкави. Нарежете картофите и ги измийте, след това ги накиснете за половин час във вода.

Пържени картофки

Извадете и подсушете. Ако остане вода по картофите, по време на пърженето ще пръска мазнина. Пържете картофките в предварително загрята мазнина.

Мазнината трябва да покрива картофките наполовина. Пържете ги на силен огън и често ги обръщайте, за да се изпържат равномерно. Ако не искате хрупкави, а меки картофки, добавете малко вода.

За да се изпържат картофките равномерно, пържете ги под капак, но за тази технология се изисква да ги пържите на по-слаб огън. Когато картофките са готови, посолете ги, поръсете ги с нарязан на ситно чесън или зелен лук.

Не солете картофите в началото на пърженето, защото те няма да станат хрупкави. Ако обичате пържени картофи с пържен лук, пържете ги отделно и после ги смесете.

5 11
4 6
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
FlashRay
FlashRay
13.07.2016 16:52
За да станат наистина хубави хрупкави пържените картофки е необходимо да се накиснат във вода да се изплакнат и да се подсушат. След това се пържат за 3 - 4 минути в по- леко загрята мазнина (160 - 170 гр). това сготвя картофките изцяло. Така не получават златиста коричка, което е нормално. Оцеждат се хубаво от мазнината и след това се пържат в силно загрята мазнина. където получават хубавата хрупкава коричка. Процеса е по трудоемък но резултата е безспорен.
2
1
Aradia
Aradia
24.01.2016 23:19
Милсех, че не трябва да се потапят във вода, за да станат хрупкави.
1
3
Боби
Боби
16.07.2015 12:07
Когато аз пържа картофи на силен огън, потъмняват от вън а са леко сурови от вътре. За това намалям огъня и стават идеални :)
5
1
pamii
pamii
04.11.2013 17:16
:D
5
7