gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно хранене за тийнейджъри

Здравословно хранене за тийнейджъри

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Здравословно хранене за тийнейджъри
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Тийнейджърите имат нужда от правилно хранене, тъй като организмът, който се превръща във възрастен и всичките му системи се пренастройват, има нужда от определени вещества.

Между десетата и тринадесетата година организмът расте и му е необходим калций. Трябва да се набляга на млечните продукти, за да не се появят проблеми с опорно-двигателния апарат.

За строежа на мускулите е необходим белтък, и то от животински произход. Между 14-та и 16-та година се формират жлезите с вътрешна секреция, и тогава се появяват пъпките и черните точки. За да се намалят, трябва внимателно да се консумира храна с мазнини.

Към 18-тата година организмът вече е напълно формиран и готов за зрелия живот. По това време тийнейджърите започват да експериментират с различни видове диети, което е много вредно за тях.

Здравословно хранене за тийнейджъри

Храненето трябва да зарежда организма на тийнейджъра с енергия и полезни вещества. Продукти от първа необходимост в това отношение са млякото, плодовете, зеленчуците, хлябът, бобовите култури и месото. Трябва да се внимава със захарта, солта и мазнините.

Задължително е четирикратното приемане на храна. На обяд трябва да се приема най-много храна за деня – около 40 процента, за закуска и вечеря – по 25 процента, следобедната закуска трябва да е 15 процента от общата храна.

Закуската на тийнейджъра трябва да съдържа топли месни храни. Това може да е топъл сандвич с варено месо, с добавка от порция плодове или зеленчуци.

Полезни закуски за тийнейджърите са рибата, омлетите, овесените ядки с прясно мляко. Кафето не е подходящо за тинейджъри, за тях е добре да пият сутрин какао, чай, сок или компот.

Обядът трябва да включва задължително супа и основно ястие, като към него да върви и салата. Десертът са пресни или сушени плодове. Следобедната закуска е необходима на подрастващия организъм. Тя трябва да включва млечни продукти и тестени изделия.

Вечерята трябва да е по-лека: омлет, мусака, задушени зеленчуци. Преди лягане се препоръчва изпиване на прясно мляко с мед или кисело мляко с плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Джулия
Джулия
22.08.2013 09:14
Има добри идеи за здравословно хранене, но това важи за всички, не само за тинейджърите...
3
1
Пенко
Пенко
16.04.2013 16:14
Нищо полезно, дори може да се определи като объркваща с двусмислените си твърдения. Калций - млечни продукти??? Тинейджър да се храни здравословно??? хайде малко да наблегнем на книгите!
4
2