Как се готви еленско месо

Как се готви еленско месо

От еленско месо се приготвят изискани ястия за ценители. Еленското месо е ценно заради вкуса си и заради високото съдържание на белтъчини и витамини.

За да приготвите еленско по ловджийски, са необходими 2 килограма еленско месо, 300 грама сланина, масло или олио за пържене, 200 грама доматено пюре, 4 глави лук, 24 скилидки чесън, 4 супени лъжици оцет, черен пипер и сол на вкус.

Приготвя се слаб разтвор на оцет с вода, в него се накисва еленското месо. Предварително месото се измива и се почиства от жилите и ципите. Месото се оставя в разтвора с оцет в продължение на шест часа.

Изважда се и се подсушава, след това се реже на едри парчета. В месото се правят малки разрези с върха на остър нож и се пълнят с малки парчета сланина и разрязани на две скилидки чесън.

Месото се поръсва със сол и черен пипер. Мазнината се загрява и се пържи месото от двете страни. Лукът се нарязва на ситно и се пържи с месото до златисто.

Към месото се добавя доматеното пюре, разбърква се и се пържи още десет минути. Месото се премества в тава, долива се вряла вода, колкото да покрие месото до половината и се пече час и половина.

С еленско месо се приготвя вкусна супа. Първо се сварява еленското месо, което предварително е накисвано в разтвор на вода с оцет. След сваряването месото се нарязва на тънки ивици, а бульонът се прецежда.

С еленското месо вървят задушени зеленчуци, гъби, магданоз, копър, допуска се и употребата на сушени сини сливи. Вкусен е антрекотът от еленско месо.

Необходими са половин килограм еленско месо, 3 глави лук, 3 супени лъжици доматено пюре, 2 супени лъжици брашно, 7 супени лъжици течна сметана, 3 супени лъжици разтопено масло, 2 дафинови листа, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

Месото се изчиства от ципите и сухожилията, измива се, подсушава се и се нарязва на тънки парчета. Премахва се излишната мазнина.

Парчетата месо се начукват, посоляват се и се поръсват с черен пипер, пържат се около седем минути в гореща мазнина от двете страни.

Месото се полива със соса от пърженето, като се добавя разтопено масло. Лукът се нарязва на ситно, добавя се доматеното пюре, запърженото до златисто брашно, налива се малко топла вода, добавя се чесънът, дафиновият лист, сметаната и сместа се кипва в продължение на 5-6 минути. Месото се връща в соса и се задушава до готовност.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати