Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Какво да приготвим за рожден ден

Какво да приготвим за рожден ден

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Какво да приготвим за рожден ден

За рожден ден изненадайте гостите си с морска вариация на салата Цезар. Вместо с пилешко месо направете я със скариди. Необходими са ви 1 зелена салата или салата айсберг, 50 грама сирене Чедър, 300 грама сварени обелени скариди, 1 среден домат.

Маринатата за скаридите се приготвя от 1 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка сок от лимон, 1 супена лъжица зехтин или олио, сол, черен и бял пипер на вкус.

За кротоните са необходими 150 грама хляб без кората, 2 скилидки чесън, подправки на вкус. За соса: 1 яйце, половин чаена лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка сок от лимон, 20 милилитра зехтин, 20 милилитра олио, 1 скилидка чесън, 1 чаена лъжичка соев сос, сол.

Приготвя се маринатата за скаридите, заливат се с течността и се оставят за два часа. Залива се нарязаният чесън за соса със зехтин и се оставя за два часа.

Какво да приготвим за рожден ден

Нарязва се на едри кубчета хлябът, подсушава се в предварително загрята на 200 градуса фурна заедно с подправките и след това всяко кубче се натърква с чесън.

Отцеждат се скаридите и леко се запържват на сух тиган по една минута от всяка страна. Приготвя се соса, като яйцето се сварява до рохко и се вади жълтъкът, който е течен.

Към него се добавят горчицата, лимоновият сок, капка по капка се добавя смес от олио и зехтин с чесън. Добавя се соевият сос капка по капка, при постоянно разбъркване, и се посолява.

Листата на салатата се накъсват с ръце на дребно, поливат се с малко от соса. Добавят се скаридите и се поливат с още малко сос.

Върху скаридите се слага нарязаният на ситно домат и се поръсва настърганото сирене Чедър, върху него се слагат кротоните и се излива остатъкът от соса.

За рожден ден изненадайте гостите с пържоли с ананас. Това е изтънчено ястие, което ще се хареса на всички. Пържолите с ананас се поднасят със сварен ориз или с макарони.

За 8 порции са необходими 8 пържоли, 200 грама кашкавал, 1 консерва ананас на кръгчета, сол и черен пипер на вкус, 1 домат. Кашкавалът се настъргва. Пържолите се начукват, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се нареждат в тава.

Върху месото се слагат кръгчетата ананас, отгоре се поръсват с кашкавал. Пекат се в предварително загрята до 180 градуса фурна около половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest