Полезни подправки при диабет

Канела

Подправките имат свойството не само да подобряват вкуса на ястията, но също така да предпазват от много заболявания.

Някои подправки защитават организма от поразяване на тъканите и възпаленията, предизвикани от главния симптом на диабета – повишено ниво на кръвна захар.

Много подправки не само са антиоксиданти, но и имат свойството да предпазват от образуването на вещества, които увреждат тъканите при диабет.

Подправките почти не съдържат калории и са сравнително евтини и това е добър начин да добавим антиоксиданти и противовъзпалителни средства в храната.

Карамфил

Когато нивото на кръвната захар е високо, в организма започва процесът на присъединяване на захарта към молекулите на белтъчините – процесът е известен като протеинова гликализация.

Образуващите се в резултат на този процес вещества активират имунните реакции, което води до възпаления и поражения на тъканите при диабет. В много подправки има фенол.

Той е в състояние да предпази организма от възпаления. Един от най-активните в това отношение компоненти е канелата. Тя може да намали нивото на захар в кръвта след хранене.

Освен в канелата фенол се съдържа и в карамфил, както и в други подправки. Различните подправки имат различно съдържание на фенол. Разнообразието от подправки е полезно за организма.

Куркума

Намаляването на кръвната захар намалява риска от сърдечно-съдови усложнения, свързани с диабета. При присъединяване на захарта към молекулите на белтъчините се образуват вещества, които спомагат за образуването на атеросклеротични плаки върху стените на кръвоносните съдове.

Препоръчва се да се намали консумацията на сол и да се увеличи употребата на различни подправки, които ще подобрят вкуса на храната и ще се отразят добре на здравето.

Подправката куркума, която е натурален антибиотик. Тя е полезна при диабет и е прекрасно противовъзпалително средство. Дафиновият лист също е полезен при диабет.

Рейтинг

5 6
4 0
3 3
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати