Здравословни продукти за зимата

Здравословни продукти за зимата

През зимата правилното здравословно хранене не само ще ни помогне да се чувстваме по-добре, но и ще ни предпази от характерното за този сезон напълняване.

Белтъчините са много полезни през зимата, защото предпазват тялото ни от инфекции. Животинските белтъчини са полезни, но с тях не бива да се прекалява.

На ден човек има нужда от 100 грама белтъчини. Продукти, богати на животински белтъчини, са месо, риба, яйца, извара, сирене и кашкавал. Триста грама от тези продукти съдържат 60 грама белтъчини.

Продукти, богати на растителни белтъчини, са боб, царевица, грах, хляб. В 300 грама хляб се съдържат 30 грама белтъчини, в 100 грама бобови култури се съдържат 15 грама белтъчини.

Здравословни продукти за зимата

През зимата са важни и полезни мазнините, но потреблението им трябва да е умерено. За нормалното функциониране на организма той има нужда от 10 грама животински мазнини и 20 грама растителни мазнини.

Витамините са задължителни през зимата. Витамин Е е важен за красотата и е силен антиоксидант. Той защитава кожата от ветровете и студовете. Той се съдържа в нерафинираните растителни масла.

Витамин А се съдържа в морковите, но трябва да се консумира с мазнина, тъй като е мастноразтворим. Витамин D се съдържа в млечните продукти, яйцата и черния дроб на рибата треска.

За да не ви застигнат инфекции, консумирайте продукти, богати на витамин С. Това са цитрусови плодове, чушки, киви, шипка, каркаде, маточина.

През зимата имунитетът ще се укрепи с помощта на продукти, богати на минерали – телешко месо, кашкавал, кисело мляко, яйца, картофи, авокадо, боб, грах, ядки, маслини, броколи, сушени плодове, зелени листни зеленчуци.

Когато консумирате захар, намалявате съдържанието на цинк и селен в организма, както и на някои витамини. Заменете захарта с мед и със сушени плодове.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати