Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни арабски ястия с агнешко месо

Вкусни арабски ястия с агнешко месо

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Кебап с Ориз

Арабската кухня е една от най-древните в целия свят. Характерна черта на арабската кухня е използването на агнешко месо за приготвянето на основни ястия.

За приготвянето на пържоли по арабски са необходими 500 грама агнешко месо, 3 супени лъжици брашно, 3 яйца, 1 глава лук, 1 чаена лъжичка лимонена киселина, 1 чаена лъжичка сушени зелени подправки на вкус, черен пипер и сол.

Месото се нарязва на пет парчета, начукват се и се мариноват за два часа в смес от лимонена киселина, черен пипер, сол и зелени подправки.

В разбитите яйца се добавя ситно нарязаният лук и маринатата от месото. Пържолите се топват в яйцето, панират се в брашното и се пържат в загрята мазнина.

След това пържолите се нареждат в тавичка, заливат се с останалите яйца и се пекат двадесет минути. Сервират се със сварен ориз.

Агнешко с грах по арабски се приготвя от 500 грама агнешко, 800 грама консервиран грах, 2 моркова, 3 супени лъжици доматено пюре, 2 супени лъжици брашно, сол на вкус, 2 кубчета зеленчуков бульон.

Пържоли

Грахът се запържва, добавя се доматеното пюре, след това се добавя агнешкото месо, нарязано на парчета и предварително запържено.

Добавя се разтвореният в малко вода бульон. Месото се задушава на бавен огън. Преди да стане готово окончателно, се добавят предварително нарязаните и запържени моркови и брашно.

Задушено агнешко по арабски се приготвя от 500 грама агнешко месо, 100 грама сушени кайсии, 1 глава лук, 5 скилидки чесън, 2 домата, 1 чушка, 1 люта чушка, 4 карамфилчета, черен пипер на зърна, сол на вкус.

Запържете месото, без да го режете, в голям тиган със сгорещена мазнина. Пържете до образуването на златиста коричка. Лукът, чесънът, доматите, чушката се нарязват на малки парченца и се запържват.

Добавя се месото към зеленчуците. Всичко се посолява, добавя се нарязаната на ситно люта чушка, добавят се всички подправки, долива се студена вода така, че да покрие до половината тази смес.

Добавят се сушените кайсии и всичко се задушава до готовност. Когато е готово, месото се изважда, нарязва се на малки парчета, връща се в зеленчуковия сос и отново се задушава.

Сервира се, като се поднася месото, полято със зеленчуков сос. За гарнитура са подходящи кускус или зелени маслини.

Разгледайте и другите ни рецепти за:

- задушено агнешко;

- агнешка яхния;

- или агнешко с ориз;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest