Полезни ли са бобът и бобовите култури

Полезни ли са бобът и бобовите култури
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Бобът и бобовите култури са много полезни, особено за хора, които се хранят предимно с вегетариански ястия. Бобовите култури съдържат ценни витамини.

Това са витамините А, В1, В2, В6, С, РР, а също така важни минерални вещества като фосфор и желязо. Бобовите култури съдържат ценни аминокиселини.

Ястията, приготвени от бобови култури, трудно могат да бъдат наречени диетични, тъй като престояват в стомаха повече от четири часа.

Така те предизвикват процес на ферментация в червата. Заради това не се препоръчва консумацията на бобови култури на хора, които страдат от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Те са забранени и за хора с проблеми с жлъчката, задстомашната жлеза, хора с проблеми в храносмилането и такива, които страдат от колит.

Полезни ли са бобът и бобовите култури

Възрастните хора и малките деца не трябва да прекаляват с ястия от бобови култури. Пюрето от бобови култури, според някои диетолози, може да намали кръвната захар.

Бобовите култури трябва да бъдат подложени на топлинна обработка, тъй като в суровите и недоварени бобови култури се съдържат отровни вещества.

Те разрушават еритроцитите в кръвта. При остро отравяне с бобови култури се усеща силно главоболие, появяват се симптоми като повръщане и жълта кожа.

При топлинна обработка вредните вещества в бобовите култури се разрушават напълно. Бобовите култури имат противовъзпалително и диуретично действие.

Бобовите култури са полезни за болни, които страдат от проблеми с черния дроб, както и при някои проблеми на стомашно-чревния тракт.

Бобовите култури не са обемни и са чудесен източник на необходимите за човешкото здраве микроелементи, витамини и протеини.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати