Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Преди приготвянето на боб, леща и всички видове бобови култури е добре да се накиснат за една нощ в студена вода, при пропорция 1 чаша боб на 4 чаши вода.

Водата, която не е попила в боба, се излива на сутринта и той се залива отново с прясна вода. Бобът се готви най-добре в широка тенджера.

Съдът трябва да е с дебело дъно и плътно затварящ се капак. Предварително накиснатият боб трябва да бъде покрит с вода и отгоре да има още три сантиметра течност.

Ако бобът не е бил накиснат, трябва водата над него да е доста повече. Докато бобът не омекне, той не трябва да се соли, защото това ще увеличи времето за варене.

Тайните на вкусния боб, леща и нахут

Същото се отнася и за други добавки към боба – доматено пюре, соев сос, кисело зеле, вино. Те се добавят, когато бобът е омекнал напълно.

Подправки като дафинов лист, куркума, лук, чесън се добавят по време на варенето на боба. По време на варенето те не пречат на процеса.

В готовото ястие, за да се усвои по-добре калцият от него, се добавя лимонов сок или оцет, а също така може да се добави сок от кисело зеле.

Когато бобът заври, първата вода се изхвърля. След това се долива нова и се вари наново. Това се прави, за да не се предизвикат стомашни проблеми.

Другите бобови култури не се нуждаят от такава процедура. Можете да приготвите зърна от нахут по технологията, по която се приготвя боб.

Когато приготвяте леща, технологията с доматеното пюре е същата като при боба - то се добавя едва когато лещата омекне. Не режете чесъна за лещата, а пускайте цели скилидки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
59
41
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Дан
Дан
27.07.2015 19:04
Има боб който без накисване става на пюре за не повече от час,а други с накисване и 8 часа варене си остава все твърд,тъй че е относително.
2
1
49367
49367
05.04.2016 20:07
Този дето се вари 8 часа, сигурно е от Перник, те и главите им не увират бързо на перничани.
1
1
пух
пух
16.07.2015 08:23
А малката, но не маловажна подробност, че ако сте решили да смените водата след завиране, то задължително тази с която заливате горещия боб трябва да е гореща. Ако залеете горещ боб със студена вода преди да е омекнал, считайте, че независимо от сорта и до другия ден да се вари ще си остане неприятно твърд, макар и сварен.
3
0
колай
колай
02.05.2015 18:38
Храня 3000 човека в един завод,представете си как се сменя водата на 210кг.боб,а от тези хора никой не се е оплаквал от стомах.Престанете с тия митове,сменя се водата само на цветният или шарен боб.
10
2
do kolay
do kolay
27.12.2015 09:01
smenia se za da ne se otdeliat gazove, a ne za stomashni problemi.
0
0
Емилия
Емилия
23.12.2014 04:25
Изпробах нахут, леща и боб (сорт "канадски") заедно варени с морков !!!!!!!!!!!
2
0
pitam zagreb
pitam zagreb
27.12.2015 09:03
E, i kak stana.
0
0
Кирил
Кирил
09.06.2014 08:44
И децата знаят че на боба се слага джоджен!!!
11
1
Виктор
Виктор
01.06.2014 13:42
Един път си хапнах боб-чорба в един крайпътен ресторант по старото шосе за Пловдив! Имаше невероятно приятен вкус! Попитах готвача каква подправка е сложил, но той ми отказа - било готварска тайна! Някой знае ли нещо по въпроса?
0
0
Елина
Елина
03.03.2016 20:48
Аз слагам чубрица, джоджен и калоферче.
2
0
otgovor
otgovor
27.12.2015 09:06
slaga se djojen
0
0
Sfetulia
Sfetulia
31.01.2014 14:58
Какви пропорции, какви глупости?! Всичко зависи от сорта на боба. Значи киселото зеле забавя процеса на варене, а за да се усвои калция се добавя ...зелев сок при варенето. Нещо ми убягва логиката, ама нищо. Лещата няма нужда от накисване. Ако го направите за една нощ, после ще са ви необходими пет минути, за да я наготвите. Съвет към четящите: подлагайте на съмнение всяка информация, докато не я проверите. Черпете знания от различни източници.
18
2
Николай Константинов
Един съвет и от мен: подлагайте на съмнение и това, което си мислите, че сте разбрали. В статията пише, че оцет, кисело зеле се добавя в готовото ястие, а не при варенето. Sfetulia вече се е вълнувал да напише коментара си, за да осъзнае грешката си.
0
0
Тенев
Тенев
18.11.2014 18:09
"В готовото ястие, за да се усвои по-добре калцият от него, се добавя лимонов сок или оцет, а също така може да се добави сок от кисело зеле"
Чети по-внимателно, не търси логика, така само се изживяваш, като "голям разбирател"...
3
2
Маргарита Димитрова
Разбира се, на боба е слага сол, червен пипер и джоджън. Малко чесън може да се добави по желание накрая ♥
6
0
Валентина Печева
Валентина Печева
21.11.2013 22:54
Какви са тези глупости-дафинов лист и куркума за варене на боб...всеки знае какви са традиционните подправки за хубав и вкусен сготвен по български боб, хайде да не си съчиняваме нови рецепти....
22
3
елина
елина
03.03.2016 20:50
Не приемам като подправка на боб дафинов лист и куркума
3
0
Емилия
Емилия
23.12.2014 04:23
Защо пък не? Как мислиш, че са станали рецептите - някой се събудил сутринта и викнал: открих как се вари боб!!! Колкото хора толкова рецепти и много видове боб. Валентина, зар всички варени бобове трябва да са еднакви? Кой боб е варен "по български" ма нямаш представа...
2
1