Режим на хранене при анемия

Режим на хранене при анемия

Световъртеж, сънливост, загуба на апетит, намаляване на работоспособността – всички тези симптоми често са предизвикани от анемия.

За анемията е характерно намаляването на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, което предизвиква кислороден глад в тъканите.

Анемията може да бъде предизвикана от силен кръвоизлив, в това число и менструален. Освен това причина за анемията могат да бъдат чести или продължителни слаби загуби на кръв.

Анемията може да бъде предизвикана и от нарушаване на процесите на образуване на кръвта. При анемия се спазва определен режим на хранене.

Режим на хранене при анемия

В менюто трябва да има достатъчно пълноценни белтъчини, които спомагат за синтеза на хемоглобина и еритроцитите, като по-голяма част от тези белтъчини трябва да бъдат от животински произход.

Умерено се намалява консумацията на мазнина, тъй като при анемия се получават понякога промени в черния дроб и костния мозък.

Заради това трябва да се консумират продукти, които предпазват черния дроб и костния мозък. Такива продукти са месото без мазнина, рибата без мазнина, изварата, елдата, олиото.

Въглехидратите при анемия съответстват на физиологичната норма. Може да си консумират растителни продукти, витамини от групата В.

Те се съдържат в черния дроб, месото, рибата, изварата, пшеничните трици, жълтъка. Витамин С също е много важен. Той се съдържа в цитрусовите плодове, шипката и магданоза.

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати