Храни трудни за храносмилане

Храни трудни за храносмилане

Храносмилането е процес на химическа и физическа обработка на постъпилите хранителни вещества в организма. Комбинацията от някои храни обаче затруднява правилното протичане на този процес. Начинът по който се храним също има важна роля за храносмилането. Не трябва да се яде бързо и от крак, както и да прекаляваме с количествата храна. Вижте кои храни в каква комбинация представляват проблем за нормалното ни храносмилане.

1. Богати на протеини и въглехидрати храни – това са месо, яйца, сирене и други богати на протеини храни в комбинация с хляб, картофи, кейкове и сладки плодове. Захарта пречи за отделянето на стомашен сок и забавя храносмилането, а ако се приема в големи количества може да наруши стомашната активност.

2. Избягвайте комбинацията на мазнини с протеини – не използвайте сметана, масло, месо с олио, сирене, яйца. Мазнините потискат действието на жлезите, забавяйки отделянето на стомашни сокове. Мазнините могат да намалят редовния стомашен ритъм с повече от 50%.

3. Не яжте кисели плодове с протеинови храни – портокали и лимони, домати не трябва да се консумират с месо, яйца, сирене и ядки. Киселите плодове нарушават храносмилането на протеиновите храни и може да се получи процес на гниене. Портокаловият сок и млякото не са подходяща напитка по време на хранене.

4. Въглехидрати и захари едновременно са лоша комбинация - конфитюри, масло, захар, сиропи с хляб, кейк или със зърнени храни, картофи и др. Захар в комбинация със зърнени продукти причиняват ферментация.

5. Два вида храни с висока концентрация на протеини е доста лош вариант за хранене – ядки с месо, яйца с месо, сирене с месо, месо и мляко, яйца и сирене. Причината да не се употребява различни протеинови храни заедно е фактът, че за всеки протеин е необходим различен вид храносмилателен сок.

6. Динята и пъпеша трябва да се консумират самостоятелно.

7. Домати с нишестени храни – различните киселини, които се съдържат в доматите силно противодействат на смилането на нишестето.

8. Ако обичате мляко, знайте че трябва да го консумирате абсолютно самостоятелно, тъй като млякото не се смила в стомаха, а се преработва в дванадесетопръстника.

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз
Аз
12.02.2015 11:36
Накратко - позеленейте и фотосинтезирайте :)
10
1